Правителството прие Доклада за изпълнението на мерките от Плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Към 15 септември са изпълнени 27 от включените в плана 57 мерки, а една е отменена с решение на Министерски съвет.

В отчетния период са одобрени ключови програмни документи - Проект на Програма на Българското председателство, Културната програма на Българското председателство, Календар на събитията, които ще се проведат в България по време на Председателството и Насоки за планиране и организиране на събитията.

По време на нашето председателство ще се проведат над 200 събития - основно в София, но също и в Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Това са срещи на Съвета на министрите на Европейския съюз, конференции на ниво министри, срещи на експертно ниво на работните органи на Съвета, събития от парламентарното измерение, конференции и кръгли маси под егидата на Българското председателство, както и няколко традиционно провеждащи се визити със специална програма.

Динамиката по подготовката се увеличава, което се потвърждава от факта, че за първите 7,5 месеца от приемането на Плана са изпълнени 17 мерки, докато само за последните 2,5 месеца са изпълнени 10 мерки от него. Това се дължи на голямата мобилизация и добрата организация на всички структури, ангажирани с изпълнението.

В периода 30 юни - 15 септември 2017 г. са извършени редица действия по провеждане и финализиране на важни обществени поръчки. Малък брой от мерките ще бъдат изпълнени непосредствено преди началото на Председателството поради необходимостта да се отчете напредъкът по обсъжданите досиета по време на Естонското председателство на Съвета на ЕС.