Не случи тракийското СОУ „Св. Седмочисленици“ с директори, и това си е! След като преди по-малко от две години след поредица проверки на Регионалния инспекторат по образованието директорът, известен с „тежките административни нарушения” и с дарбата си да премахва черни магии - Георги Дългърски, беше уволнен, сега родители и учители се надигнаха срещу заместничката му.

Не толкова новата вече директорка Ваня Парашкевова дойде от Спортното училище, където преподаваше икономика. „Препоръчаха ми я като широк специалист, затова се доверих на нея. Завършила е миниджмънт и информатика, така се надявам да се справи успешно. Има опит и в работа по проекти, нещо, което куца на училището“, аргументира тогава избора началникът на РИО Иванка Киркова.

Ще се окаже обаче, че "справянето" не е особено успешно, ако съдим по това, което са ни написали родители на ученици, които все още учат в училището. Предлагаме ви текста с незначителна редакторска намеса:

"Преди около две години със смяната на директора титуляр и назначаването на временен такъв започна тотална смяна на доказани учители с авторитет сред учениците и техните родители. Поради влошаване на атмосферата в училището те масово започнаха да напускат, с което гимназията вече не е същата, която познавахме.

След разговори между нас стана ясно, че многократно сме били свидетели на непристойно поведение от страна на временно изпълняващата директорка спрямо персонала. Вече и за нас е ясно, че тя няма необходимия потенциал за такава длъжност. Обществена тайна е, че тя редовно е под въздействието на алкохол, пуши в кабинета си. Най-странното е, че след многото сигнали до РИО никой не обръща внимание, от което оставаме с впечатлението, че над нея има спуснат чадър на защита. Ако това е така, изниква въпросът чия е ползата от подкрепата на тази директорка, щом за една година децата намаляват главоломно и записаните вече се отписват при положение, че другите училища в район Тракия се пукат по шевовете от ученици.

Дали скоро ще се наложи и нашите деца да бъдат отписани!? На тези и много други въпроси няма кой да ни даде отговор щом проверките минават нормално и всичко си върви по стария начин. Надяваме се, че ще се вземат мерки относно нейното отстраняване, в противен случай ще се обърнем към всички медии и ако се наложи, ще направим протест точно на първия учебен ден. Moлим да се публикува, за да се даде гласност на проблема."

Писмото жалба е изпратено до началника на МОН София, до началника на РИО София, до доц. д-р Павлина Кацарова - РИО Пловдив, и до Иван Тотев, кмет на Пловдив.

Много се надяваме, че РИО Пловдив този път ще действа доста по-експедитивно с проверките си, за да стане ясно защо и заради кого най-голямото училище в ЖР "Тракия" с всяка изминала година опустява все повече и повече, защо учителите в него напускат все по-често и по-често, а родителите на учениците в него се канят вместо цветя на първия учебен ден да носят плакати. Що се отнася до вредните навици на директорката, не е наша работа да морализаторстваме, но все пак - не беше ли училището точно мястото, където децата освен знания получават и възпитание?