Два дни подред бракониери безчинстваха на приказния остров под моста на „Герджика“. Припомняме, че двама мъже бяха забелязани да ловят гълъби посред река Марица, а за незаконните посегателства над пернатите бе сигнализирана полицията и Регионална дирекция по горите – Пловдив.

Читател на TrafficNews.bg се свърза с екипа ни, за да разкаже, че въпросните бракониери извършвали лова над гълъбите, за да ги продават на големи църковни празници. Календарът сочи, че ни предстои такъв на 15 август - Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници. Нашият читател бе категоричен, че във връзка с традицията на Успение Богородично, офанзивата на бракониерите била специално за празника.

Пернатите преминават освещение от поп, а след това се продават пред храмовете на цена между 2 и 10 лева, като белите били най-предпочитани и скъпи, посочи мъжът. Пускането на гълъби символизира свободния дух и новото начало, извършва се за здраве и се счита за добра поличба. Християните го отъждествяват със Светия дух. Отбелязването на Успение Богородично е свързано точно с такъв обичай, при която хората взимат в ръце пернатото и го пускат в небето, като вид „курбан” след преживяно нещастие, обет или за здраве. 

Бърза справка показва, че белите гълъби са предпочитана атракция за сватби, кръщенета, събития и други тържества. Съществуват редица сайтове, предлагащи закупуване на гълъби, като обикновено предложенията идват от гълъбарници. Произволно избрана платформа показва тарифите:

Четете още по темата:

Бракониери посегнаха на приказния остров на гълъбите посред Марица! СНИМКА

Втори ден бракониери ловят гълъби на острова под моста на “Герджика“! СНИМКИ