Притежава ли бизнесменът Тодор Неделчев германска книжка и би ли я използвал? Това бе въпросът, върху който спореха апелативният прокурор Димитър Ангелов и адвоката на обвиняемия Цетанка Ботева,  по време на мярката за неотклонение пред Апелативния съд.

Преди седмица състав на Окръжен съд го освободи след ареста с мярка подписка, което предизвика протеста на прокуратурата.

На 13-ти юли на улица "Авксентий Велешки", бизнесменът блъсна със своя нисан 85-годишен велосипедист, който впоследствие загина от раните си. Неделчев е обвинен в това, че е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на колоездача.

Служител на КАТ е дал показания, че собственика на Джиро трейд му е заявил, че има германска книжка и може да кара с нея в цяла Европа. Това е станало в деня, в който пътният полицай е отишъл да изпълни постановлението на прокуратурата и да отнеме книжката на Неделчев. Остава резонен въпросът, защо свидетелството за управление не е било отнето от пътните полицаи в самия ден на инцидента, а Неделчев е бил оставен да шофира безпрепятсвено цели 9 дни след трагедията.
На 17-ти юли с постановление на Окръжна прокуратура му е отнета книжката и му е наложена забрана да напуска страната.

Прокурорът настоя, обвиняемият да е задържан под стража, тъй като демонстрира пълно пренебрежение към нормите и законите, визирайки големия брой глоби с фиш.

Защитата пък оправда Неделчев, че било нормално да има наказания на пътя, тъй като това му било работата и по-важно било , че си ги бил платил. Освен това адвокат Ботева постави под съмнение вината на клиента й, като заяви, че починалият колоездач е превозвал 9 литра мляко и за възрастен човек е трудно да балансира върху велосипеда. 

„Нямам германска книжка, това са измислици и лъжи. Аз не мога да карам в чужбина, защото не знам чужд език-само български и руски. Моля да не ме връщате в ареста, тъй като искам да се грижа за децата и бизнеса си”, каза бизнесменът.

Апелативният  съд реши, че искът на прокуратурата е частично основателен и затова смени мярката от подписката в гаранция от 10 хиляди лева и предупреди Неделчев, че ако не я плати той ще бъде арестуван.

Собственикът на Джиро трейд, заяви, че още утре ще внесе сумата, която очевидно за него не е никакъв проблем .