130 от новите места в "синя зона" са по бул. "България", от двете страни в участъка от бул. "Цар Борис Трети Обединител" до ул. "Победа". Това съобщи зам.-кметът по транспорт Златин Велев.

Той уточни, че предложението ще се гласува на предстоящата сесия на ОбС в четвъртък и ако се приеме до месец ще влезе в сила. По думите му в обхвата на „синя зона“ ще влязат още 10 улици, основно около ул. "Капитан Райчо" , бул. "Руски" и бул. "Васил Априлов". Велев уточни, че това са все зони, граничещи със "синя зона", където масово се паркира и ограничава достъпа на живеещите, които са поискали от общината регулиране на паркирането, съобщава радио Пловдив.

„От друга страна, когато местата не са платени, както е сега на бул. България, те непрекъснато са заети от коли на живеещи. Това пречи на на всички останали кратковременни спирания, които се осъществяват на платното и са рискови. С въвеждане на "синя зона" този проблем ще се регулира", коментира Велев.  Той допълни, че всеки месец броя на ползващите платеното паркиране се увеличава с 10-15 % , както и постъпленията в общината.

Общинските съветници ще трябва да одобрят и увеличаването на санкцията за неправилно паркиране и за спиране в паркове, пешеходни площи, на места за инвалиди и на тротоари в града. Глобите ще започват от 50 лева и ще достигат до 200 лв, уточни Велев.

Той припомни, че продължава изграждането на повдигнати пешеходни пътеки, които ограничават скоростта на колите и вече има значителни резултати „Успяхме да намалим значително средната скорост в града, дори и да прекратим гонките през нощта в рискови участъци, категоричен е Велев.