Френската култура ще се развихри в Капана в края на тази година благодарение на договореното партньорство на общинската фондация „Пловдив 2019“ с Френския Културен институт и Външното министерство на Франция.  

„С французите си стиснахме ръцете по три направления – проектите Капана, Махала и сътрудничеството на града под тепетата с Марсилия, която бе Европейска столица на културата през 2013 г.“, съобщи зам.-директорът по  международна дейност на „Пловдив 2019“ Виктор Янков.

За подписването на споразумението у нас дойде Августин Фавро, директор на дирекцията по култура и медии в МВнР на Франция. Догодина той ще заеме в Брюксел изключително важния пост на директор на мрежата EUNIC, която обхваща всички национални културни институти в Европейския съюз.

Четвъртата сесия за събиране на проекти с френско културно съдържание ще започне на 1 август, а общият фонд възлиза на 35 хиляди лв. Проектите ще бъдат оценявани от българо-френско жури, в което ще се включат и арх. Любо Георгиев и режисьорът Камен Калев.

Документи могат да подават както български, така и френски творци. „Критериите за участие са ясни и облекчени. Ще може да се кандидатства и на двата езика“, допълни артистичният директор на фондацията Светлана Куюмджиева.  Средствата са предназначени за културно съдържание – концерти, изложби, четения, кухня, празници, намеси в градска среда и други.

Френски експерти ще помогнат и за стратегическото развитие на Капана като квартал на творческите индустрии. Догодина ще започне реализацията на френското влияние в „Махала“, който обхваща Столипиново. Куюмджиева подчерта, че нито един пловдивски квартал не е изключен от програмата на Европейска столица на културата 2019. Напротив, желателно е събитията да бъдат децентрализирани, уточни тя.

Досегашната трета сесия на „Пловдив 2019“ бе отчетена като успешна – направени са девет проекта с общо 90 събития в рамките на половин година. Нейният бюджет бе 20 хиляди лв. Сред най-емблематичните прояви са „Засади Капана“ и фестивала „Капана е!“   

Изпълнителният директор Кирил Велчев приветства журналистите в новия офис на общинската фондация, който се намира на улица ул. "Райко Даскалов" 2. „Пловдив 2019“ ще актуализира бюджета си за тази година с отпуснатите им от Общинския съвет 3 380 000 лв. По този начин разполагаемите средства ще се увеличат на над 5 млн. за 2017 г.