През 2016 година Кауза за Ники направи така, че хиляди хора се обединиха, за да помогнат на един млад пловдивчанин да се изправи срещу левкемията. Хиляди хора от цяла България, съученици и приятели на 24- годишния  Николай Попов реализираха мащабна кампания, в която бяха събрани над 250 000 евро за лечението му в клиника в Германия. Там са му присадени стволови клетки, но състоянието му е все още много тежко. Тогава родителите на Ники - Мариела и Тодор вземат неконвенционално решение и търсят помощта на Боуен терапевт. Пловдивчаните Петър Чакъров и Диана Панайотова успяват да вдигнат на крака Ники, който от 47 вече тежи 63 кг, може да се движи сам, вече излиза с приятели. 

Майката на Ники изпрати писмо до медията, в която разказва за лечението на сина си и благодари на хората, които са му помогнали. 

...Написано с много любов и благодарност към всички Боуен терапевти по света...

                                                      НАШАТА ИСТОРИЯ

                      ...или как Боуен терапията помогна на моят Ники!

Здравейте,
казвам се Мариела Митева, от гр. Пловдив, България, и имам най- прекрасният, жив и здрав, син на Света. Това е моят Ники. Искам да споделя с всички вас, които не познавам, нашата история – история, която ни отведе до българските Боуен терапевти Диана Панайотова и Петър Чакъров.
За първи път чух думите „Боуен терапия“ през 2015г. Обади ми се моя бивша колежка и приятелка, днес вече Боуен терапевт Диана Панайотова. Няколко месеца преди този разговор, след 5 годишно пребиваване в Азия, се бях върнала в България с разбито здраве.

Предложи ми нещо, което аз неистово търсех – алтернативен метод, с който мога да дам рестарт на здравето си. Приех за точно 1 секунда предложението да бъда нейният първи пациент....и никога не съжалих ))) Само с 5 сеанса терапевтът ми възвърна функциите на ендокринната система и овладя болките и растежа на кистата на коляното ми...

Всичко беше прекрасно, до съдбоносната за мен дата 20ти декември 2015...в която започна нов етап от живота ни, за мен и моят син, Ники. За няколко секунди света ни се преобърна – на синът ми му бе поставена диагноза остра лимфобластна Т-клетъчна левкимия...звучи страшничко, нали...?!... Последваха моментална хоспитализация, химиотерапии, на които Ники, за съжаление, не отговаряше и състоянието му се влошаваше. Последва уникална по рода си и размери дарителска кампания, в която се включиха милиони хора от България и Европа , благодарение на които успяхме да съберем колосалната сума от 250 000 евро и аз и Ники заминахме на лечение в гр. Визбаден, Германия. Там последваха няколко химиотерапии, които доведоха Ники до ремисия и трансплантация на стволови клетки на 24-ти май 2016г. Успешна трансплантация! Всичко вървеше по план, Ники започна да се възстановява...но в началото на август, същата година, нещо се обърка...започнаха усложнениа, едно след друго...Немските лекари се бореха с вирусни инфекции, реакция на отхвърляне на донорските клетки и някък на заден план останаха симптомите, които приковаха Ники на легло – нечовешки болки в дланите и ходилата, невропатия, вследствие на лъче и химиотерапиите и медикаментозната атака на тонове химични препарати и лекарства, които Ники пое през тези няколко месеца. Това доведе допочти напълно обездвижване, атрофия на мускулите, дипресивни състояния, загуба на 30кг от теглото му...

От август до септември, немските лекари в клиниката във Визбаден, Германия, направиха каквото можаха...и ни изписаха...аз носех синът си на ръце, тогава Ники тежеше само 47килограма и не можеше да ходи, не можеше да  спи от болки и да се обслужва самичък. Трябваше да останем в Германия, защото Ник не беше в състояние да бъде транспортиран до България. Тогава реших, може би едно от най-спонтанните и успешни решения в живота ми, че е време да помогна на Ники...мисълта за Боуен терапевта Диана беше първото, което изникна в главата ми...свързах се веднага с нея и решехме на момента, че тя ще прави на Ники Боуен сеанси от разстояние...аз правих снимки на синът ми в леглото, които и изпращах, а тя, съсредоточавайки се върху тях, му правеше дистанционни терапии...и Чудото започна да се случва... Със Боуен сеансите, Ники успяваше да поспи по 2-3 часа , часове, в които нямаше болки...И така успешно го закрепихме, за да предприемем връщането си в България, на 31-ви октомври. През това време, доколкото разбрахме, случаят на Ники е бил обсъждан многократно от Боуен терапевтите на Пловдивската Боуен общност и се е стигнало до общо еднозначно решение, че щом Ники стъпи на българска земя, ще се заемат с неговото възстановяване. И така, на 2-ри ноември 2016година в домът ни влезна вторият Боуен терапевт, който с времето стана терапевт, приятел, психолог на Ники и част от нашето семейство. Пловдивските Боуен терапевти дадоха тази привелегия и отговорност на Боуен терапевтът Петър Чакъров.

Ники прие присъствието на Терапевта от първата минута, нещо повече – довери му се и му повярва. И резултатите не закъсняха – на Коледа,дв месеца по-късно, ние получихме своето поредно Чудо – Ники успя да стане сам от леглото, да се изправи до Петър и да го прегърне...И така до ден днешен, Чудо след Чудо...Петър Чакъров успя, с 22 Боуен сеанса, да изправи Ники на крака, да пребори с позитивизма си депресията му, да го накара да гледа напред с надежда...Днес Ники може да вдига кушетката, на която до вчера само лежеше )))) Не само да я повдига, а да я вдига по 15 пъти в серия, като правят с Петър по 3 серии при всяка терапия, 3 пъти седмично, на 1 метър височина... Днес, Ники тежи вече 63 килограма, има работещи мускули, можем да си обува чорапите и обувките без да крещи от болки, може сам да отиде  до банята, можем да  си позволим да отидем на кино и баскетболен мач, и той  да излезе с приятели за няколко часа навън. И всичко това само за няколко месеца. Когато направихме поредната консултация с Професор – невролог в Германия, той каза, че не може да ни предложи нищо по-добро от Боуен терапията, към която сме се насочили – в Германия, Боуен терапията е призната като метод на лечение от Министерството на здравеопазването и се заплаща от Здравната им каса.

Пиша тези редове с много емоция, положителна емоция, въпреки че си поплаквам по-малко...защото вие, Боуен терапевтите, сте много специални за нас...И не случайно отправяме с Ники това послание – благодарност в деня на Победоносците, 6-ти май...Ние знаем, че вие сте нашата Армия – Победители, Армията  на Доброто, на истинската загриженост и всеотдайност към пациентите ви...знаем го, защото го изпитахме в реалния живот. Днес, Ники е до мен,   помага ми  да напишем всичко това и се надяваме да усетите нашата благодарност в думите, които попаднаха между редовете, те са невидими...защото истински се вижда само със Сърцето...

Ние с Ники ще продължим напред към пълното му възстановяване,уверени в него и във всички вас, които  сте с нас, до нас...
На  3-тият Рожден ден на Българската Асоциация на Боуен Терапевтите  искаме да изпратим цялата си любов и благодарност към вас, Боуен терапевтите на България,Боуен терапевтите  от  целия свят...желаем ви преди всичко здраве, целеустремление в дните ви, винаги да гледате напред с вяра в резултатите от лечението с Боуен терапия...защото те са Факт! Защото нас ни има, благодарение и на вашата помощ...
Искрени приятелски поздрави и прегръдки от мен и Ники за всички ви...

С уважение,
майката на Ники

*Боуен терапията е допълваща медицина. Това е методика, която активира собствения ресурс на тялото за регулация. Създадена е в покрайнините на Мелбърн, Австралия от покойния вече Том Боуен през 60-те и 70-те години на миналия век. След неговата смърт един от учениците му създава Австралийската академия за Боуен терапия. Тази методика вече е разпространена в над 37 държави по света. На континентална Европа тя влиза през 2000 година, а в България - едва през 2009 г.

Терапията може да се прилага за почти всеки проблем, свързан с тялото. Характерното обаче е, че лечебният процес се извършва от самото тяло. Терапевтът се явява катализатор, който трябва да активира тялото, така че то да задейства своите собствени възстановителни механизми. Методиката няма противопоказания, нито възрастови ограничения. Тя може да бъде прилагана върху бебета още в родилното отделение, както и върху възрастни хора.

В Австралия, както и в някои държави от Западна Европа като Англия, Австрия и Германия, методиката е включена в регистъра с алтернативни медицински практики, урегулирана е законово, вследствие на което частните здравни фондове реинбурсират тези процедури.