Трима души ще се борят за поста на главен архитект в Пловдив, след като от общината оцениха кандидатите от първи тур. На него се явиха шестима проектанти, всички със сериозни биографии. Комисията обаче е допуснала трима, а другите трима са получили оценка по-малка от 4.00, което ги извади от надпреварата.

На финала на конкурса отиват експредседателят на Общинския съвет арх. Илко Николов,  гл. архитект на Карлово, който е в оставка,  арх. Димитър Ахрянов и председателят на КАБ арх. Хубена Салджиева.

С по-ниски оценки са бившият главен архитект на Пловдив  арх. Емил Жечев, бащата на стадион „Пловдив” и Гребната база Валентин Маринов и  арх. Борис Лазарков

Шестима кандидати подадоха писмени разработки с вижданията си за развитието на града. Комисията, с председател главния секретар на общината Ангелина Топчиева, и включваща общински служители и представители на браншовите организации, вчера е изпитвала кандидатите за концепциите им. Оценяването е по 5-балната система, което означава че при четворка кандидатът отива на втори тур.

Той ще бъде с публична защита на идеите и концепциите на кандидатите. Очаква се да се насрочи дата.