Новорегистрирано дъщерно дружество на "Международен панаир Пловдив", чийто мажоритарен собственик е членът на изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов, е получило 8.5 млн. евро кредит от Търговска банка Д на Фуат Гювен. По-малко от четвърт от заема на "Парк-хотел Санкт Петербург инвест" ще бъде използван за ремонт на едноименния хотел в Пловдив, който е апориран в специално създадената компания. С останалата част младата фирма ще придобие друго дружество - в него ще се отцепи част от комплекса "Слънчев ден", който пак се контролира от Гергов.

Така на практика социалистът-бизнесмен за пореден път ще използва панаира, в който близо половината от капитала е собственост на държавата и Община Варна, за да прехвърли заемни средства към туристическия си бизнес, който явно опитва да съживи, съобщава Капитал.

Подобна сделка беше направена преди малко повече от месец, когато Пловдивският панаир насочи част от полученото финансиране от държавната Българска банка за развитие към друго новоучредено дружество, което пък трябва да развие два други хотела в курорта. Накратко - Гергов получи панаира без състезание и плащане, а сега, в предизборна обстановка, две банки с охота се решават да финансират бизнеса му с 40 млн. евро, ползвайки и полученият подарък.

Новият заем

Договорът за заем между "Парк-хотел Санкт Петербург инвест" и Търговска банка Д е сключен в последните дни на миналата година и е на обща стойност 8.5 млн. евро. Срокът му на изплащане е 10 години (до декември 2026 г.), а лихвата е 3-месечен ЕURIBOR + 4.814% надбавка, но не под 4.5%. Тъй като сега EURIBOR е отрицателен, вероятно текущите вноски са изчислени при това дъно. Кредитът е обезпечен с първи по ред залог върху търговското предприятие и отделни активи. Банката получава и договорна ипотека върху земята и хотела в Пловдив, които са апортирани в капитала на новоучреденото дружество (нищо че преди това хотелът беше ползван за апорт в панаира и така Гергов вдигна участието си). Като солидарни длъжници са вписани самият Георги Гергов и съпругата му Величка Гергова, която е и управител на компанията.

От документите в Търговския регистър става ясно, че заложеното предприятие (т.е. хотелът и земята) се оценява на 29.338 млн. лв. Това е и стойността на капитала, с който "Парк-хотел Санкт Петербург инвест" е създадено в края на септември и който по класическия за Гергов начин е внесен изцяло с непарична вноска. Едноличен собственик е "Международен панаир Пловдив", в който бизнесменът държи 50.36%.

За какво са парите

Решението за кредита е било взето на неприсъствено заседание на съвета на директорите на Пловдивския панаир на 19 декември. В състава му влизат представителят на "Пълдин туринвест" (смесено дружество с общината) Иван Соколов, Богомил Бонев, който представлява вписаното като директор "Парк-хотел Санкт Петербург", и Елена Андреева.

От решението става ясно, че 2.5 млн. евро от цялата сума ще се използват за финансиране на 100% от разходите за цялостно обновяване на външната фасада на хотела, както и за цялостен ремонт и основно обзавеждане на 200 санитарни помещения в хотела. Останалите 6 млн. евро са предназначени за придобиване на 100% от акциите или дяловете на ново дружество. В него учредителят "Слънчев ден" (в което мажоритарен собственик е "Съни тур" на Гергов) ще апортира хотелски комплекс "Марина" в курорта Св. св. Константин и Елена. Въпросният комплекс включва близо 31 дка земя и общо девет сгради, сред които 7-етажият хотел "Марина", други по-малки хотели, закрит басейн, ресторанти, дискотека и др. Засега няма информация новото дружество да е създадено, но сроковете за усвояване на кредита показват, че това ще стане скоро. За ремонта на хотела в Пловдив средствата трябва да бъдат използвани до септември тази година, а придобиването на морското дружество е планирано да стане до три месеца (април).

От хотели към жилища

Това е поредното финансиране, което Гергов ще насочи към морския си курортен комплекс, който приватизира преди 18 години и чийто бизнес през годините се сви от четири до два хотела, така че сега в "Слънчев ден" работят само "Палас" (145 стаи) и "Марина" (187 стаи).

В края на ноември "Международен панаир Пловдив" получи 31.8 млн. евро заем от държавната Българска банка за развитие. Основната част от средствата бяха за рефинансиране на два заема от Уникредит Булбанк, но 6.8 млн. евро бяха предвидени за учреденото в началото на октомври миналата година дружество "Слънчев ден резиденс". С тях трябва да се финансира реконструкцията на хотелите "Вероника" и "Мираж", които бяха извадени от "Слънчев ден" и прехвърлени на "Международен панаир Пловдив" през 2014 г., а впоследствие апортирани в капитала на "Слънчев ден резиденс". Плановете са на мястото на старите хотели да се изградят апарткомплекси, които бързо могат да бъдат разпродадени.