Лошото време ще навреди финансово на транспортните фирми у нас. От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че от днес ще се затварят пътища и ще се ограничава движението на тежкотоварни автомобили, ако времето го наложи. Целта е да се избегнат инциденти като тези около Нова година, които да предизвикат тапи по магистрали и основни пътни артерии. Това обаче може да доведе до забавени курсове и неизпълнени доставки, а така и до загуба на пари.

Блага Дерменджиева е прекарала нощта преди Нова година в километричната тапа на пътя край Айтос.

„Беше истински ад, никога повече няма да тръгна на път в такова време”, казва пред TrafficNews.bg Блага.

Според нея, нарушаването на забраната тирове да се движат по обходния маршрут за Бургас е довело до невижданата тапа.

„Имаше над 20 тира, които бяха тръгнали по шосето и те блокираха алтернативния път, така се озовахме в капан”, споделя още тя.

Какво разказа още пловдивчанката пред  TrafficNews.bg - вижте във видеото:

Заради очакваното отбиване на тирове и забавените доставки, превозвачите изчисляват, че губят по 150 евро на ден за всеки камион, който не спази графика си.

„Всяко спиране, всяко забавяне води до загуби за превозвачите особено, ако има фиксиран срок за доставка – тогава се търпят неустойки.”, заяви изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

Превозвачите в страната са подготвени за нова снежна блокада по пътищата. Прогнозата за времето обаче не може да отмени предвидения превоз на товари.

„За разлика от личните пътувания, когато не ни е наложително и ако е лошо времето можем да спрем, когато има поети заявки за товари там няма как да се случи.”, казва още Арабаджиев.

През уикенда температурите на места ще паднат под минус 20 градуса. Очакват се и поледици.

TrafficNews.bg