Гражданска вълна се надига срещу мръсния въздух в големите градове. В социалните мрежи няколко групи зоват за по-активни действия срещу бездействието на държавните и общински институции в борбата с опасното замърсяване на атмосферния въздух.

От няколко дни има и група във Фейсбук – „Да изчистим въздуха в БГ”. В нея хората призовават за протести в София, Пловдив и големите градове, където измервателните станции показаха в пъти по-завишени стойности на фини прахови частици и други вредни емисии.

Припомняме, че в Пловдив вчера бе обявен червен цвят за лошо състояние на атмосферния въздух. Днес сутринта кодът също бе в сила.

В същото време „Зелените” изпратиха декларация, в която пише, че въздухът в Пловдив е по-мръсен от този в Пекин и София и настояват за по-адекватни мерки в борбата с мръсния въздух, заради който всяка година умират хиляди българи.

TrafficNews.bg научи, че пловдивчани са завели жалби в прокуратурата срещу район „Източен” заради бездействието на администрацията срещу горенето на гуми.  Гражданите ще внесат и жалба срещу действията на РИОСВ по същия казус.

Адвокат Атанас Костов е един от потърпевшите от мръсния въздух в Пловдив. Мъжът живее с астма и лошото качество на въздуха под тепетата за него е не само професионален, но и личен проблем.

Костов е адвокат на пловдивчанина Венцислав Стоев, който даде кмета на район „Източен” на прокурор заради липсата на адекватна реакция при случаите с горене на гуми край Столипиново – един от причинителите на проблема. Какво разказа той за замърсяването на въздуха и какво е мнението на пловдивчани вижте във ВИДЕОТО:


TrafficNews.bg