По кафенета, много разходки и забавления - така прекарват пловдивските ученици ваканцията си. Много от тях предпочетоха да се забавляват по центъра на Пловдив. Новината за удължаване на ваканцията е добре дошла за мнозина тийнейджъри, на които обаче явно не им стига, защото споделиха, че искат тя да бъде удължена с още една седмица. Причината - очакваните студове. 

Други обаче са на мнение, че така няма да могат да си поправят оценките от края на 2016 година и ще трябва почивните дни да се отучват пропуснатите.

Какво разказаха още учениците пред камерата на TrafficNews.bg и как прекарват ваканцията си, вижте във ВИДЕОТО:  

Припомняме, че  в Пловдив бе обявена грипна ваканция в края на 2016 година.

Заповедта на кмета Иван Тотев е за обявяването за неучебни дни 5 и 6 януари, след предписание от РЗИ.  В Пловдивска област учениците в Карлово и Кричим също ще са на училище на 9 януари. 

От здравната инспекция заявиха, че ще следят заболеваемостта и през следващата седмица и при нужда ще поискат удължаването на грипната ваканция под тепетата и в другите две общини.

Заповед, с която се въвежда ваканция утре и вдругиден във всички училища в страната е разписала вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева.

Извънредната почивка е заради грипната вълна, която вече тръгна в някои области.

Оперативен щаб ще реши дали да има дървена ваканция в Пловдив, съобщи зам-кметът по образование в Общината Стефан Стоянов, цитиран от Дарик. Дали обаче школата в общината ще останат затворени и в първите дни на следващата седмица след удължената заради грипа ваканция, ще стане ясно към края на седмицата, подчерта още Стоянов.

Очакванията за дървена ваканция са във връзка във връзка с прогнозните през следващите дни силни снеговалежи и минимални температури, стигащи до -20 градуса. Припомняме, че в първата седмица на януари зимата ще се завърне с пълна сила - със силен североизточен вятър, снеговалежи, виелици и снегонавявания. 

Всичко ще започне още утре, ще се развие в петък и отчасти в събота и ще затихва в неделя и понеделник. Температурите ще са отрицателни дори през деня, а в сутрешните часове в петък, събота, неделя и понеделник ще се понижават, като в неделя и понеделник сутринта ще са до минус 17, минус 20 градуса. От вторник ще настъпи повишение, но главно на минималните температури.

Като се има предвид, че класните стаи няма да са били отоплявани доста време, логично е при такива температури да се обяви дървена ваканция. Но... какво ще се реши за Пловдив, ще разберем в края на седмицата.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg