Китайски инвеститори имат намерение да създадат в област Пловдив агропромишлен парк с предприятия за съхраняване и преработка на селскостопанска продукция, производство на фуражи и селскостопанска техника. 

Това стана ясно днес на среща между техни представители и областния управител Здравко Димитров. Нейна цел бе подготовка на посрещането на китайска делегация, която на място да се запознае с възможностите за инвестиции в България. Китайските инвеститори изразиха и подчертан интерес към обявената концесия на летище Пловдив.

Фирмата „Тиендзин Фарм Култивейшън Груп Къмпани България“ е най-големият китайски инвеститор в област Пловдив. Компанията обработва над 90 000 декара земеделска земя и изнася царевица и вино за Китай. Размерът на инвестициите им в България в момента надхвърля 84 милиона лева.

Със Здравко Димитров се срещнаха управителят на фирмата Ванг Фънг У и търговският представител Лиу Чунюнг. На срещата беше обсъден и икономическия план “Един пояс, един път”, лансиран от китайския президент Си Дзинпин. Плана има за цел да подобри търговските връзки с на Китай с Европа.

Областният управител представи предимствата за инвестиции в града на тепетата и заяви, че област Пловдив e индустриалната столица на България, привлякла най-много европейски инвестиции и успешно може да стане врата за китайските стоки към Европа.

Предстоящото посещение на китайската делегация ще се състои от 4 до 7 юни.

Още новини четете ТУК

TNS.bg