Арменската общност в Пловдив се събира днес на неделна молитва в храма "Сурп Кеворк " на ул. „Турист” № 2 в Стария град, на която ще се отдаде почит на жертвите от Нагорни Карабах.

Припомняме историята: Според историческите данни тази земя е арменска от хиляди години. През 1922 г. Сталин я дава на Азербайджан. От тогава до днес жителите на Нагорни Карабах не се идентифицират с новата власт, нито културно, нито като религия. На 2 септември 1991 г. автономната област обявява своята независимост, но не е призната от международната общност, с изключение на също непризнатите Абхазия, Южна Осетия и Приднестровие. За да възстановят контрола си, властите на Баку изпращат войски в Нагорни Карабах. Войната продължава до 1994 г., когато е сключено примирие. През последните близо 20 години Азербайджан, подкрепяна от Турция, нарушава сключеното примирие периодично... На 1 април 2016 година, започнаха нови ожесточени боеве в Нагорни Карабах, при които загинаха близо 50 души, а над 200 бяха ранени. Бойните действия бяха прекратени преди пет дни.

До останалата част от света достигат откъслечни данни за броя на жертвите или за това докъде са стигнали преговорите за примирие, съгласно официалните съобщения. Политически анализатори започнаха да търсят причините за боевете. Но пак се говори за политика, не и за хората в Нагорни Карабах, за които загиналите не са просто бройка, а погубени животи и почернени семейства.

Д-р Ахавни Кеворкян отправи покана към диаспората на арменската общност под тепетата за днешната молитва. Вижте какво написа тя: „ Безумието на войната отново ни застигна !

За последните няколко дни Арцах, Армения и Диаспората отново станаха едно цяло в борбата си срещу узурпатора и доказаха мощта на единството и силата на арменския дух .

Бойните действия бяха спрени !

Останаха разрушенията и болката по убитите - синове, бащи и съпрузи .

Кръвта, която те проляха за да защитят родната земя ни задължава да продължим борбата до признаването на Независимостта на Нагорни Карабах, нашият в памет на жертвите.

Призоваваме Ви в знак на съпричастност към борбата за независимостта на Арцах и в памет на жертвите да се съберем в храма "Сурп Кеворк " на литургията в неделя и след нея да положим цветя и да запалим по свещ пред ХАЧКАР .”

От началото на месеца в социалните мрежи върви кампания под наслов „Аз съм Арцах”, в нея се включват хора от цял свят в знак на подкрепа.

TNS.bg