Режисьор от Виена поставя нова зрелищна опера в Дома на културата в Пловдив. Премиерата е на 13 април. Австрийската режисьорка Урсула Хорнер от няколко седмици работи над „Хофманови разкази” от  Офенбах с трупата на Държавна опера - Пловдив.

TNS.bg надникна зад кулисите и видя, че творческият процес  тече на няколко езика. На сцената и в репетиционните се говори на български, немски, английски и македонски.

Енергичната Урсула Хорнер е довела в Пловдив постановъчен екип от Македония. Художник на декора е Мария Ветероска, а на костюмите е Мария Пупучевска. Художественото осветление пък е дело на Васил Лисичов.

Въпреки липсата на преводач всички се разбират прекрасно. Вижте какво споделят за работата си.

„Хофманови разкази” хармонията между музикален текст и сценично действие е перфектна. Отначало до край, музиката на Офенбах пленява и интригува”, задъхва се емоционалната  Урсула, докато разказва.  

Диригентът Диан Чобанов вече е работил с Хорнер и е решил да се лиши от драматичното звучене на оркестъра, като търси по-ефирно. Той го обяснява със самата драматургия на приказките. „В тях има заложен много хумор, динамика в действието и това изисква по-голяма лекота в интерпретацията”.

На първия тенор на Софийската опера – Костадин Андреев, е поверена ролята на Хофман. Той  има зад гърба си над 30 централни оперни партии. За ролята Урсула казва: „роля, която изисква от певеца да има в гласа си всички нюанси – от лирично, през драматично до героично звучене. Партията на Хофман е много трудна и безкрайно дълга. Той е отначало до край на сцената.”

Баритонът Михаил Пулиев ще поеме четирите роли на Злото. Той е негативният образ в постановката.

Любовните музи на поета Хофман се изпълняват от сопраните Станислава Иванова, Светлана Иванова, Евгения Ралчева и Марияна Панова.

Билети за „Хофманови разкази” от Офенбах се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.

Вълшебният спектакъл „Хофманови разкази” от Офенбах вече е поставян в НДК. Сега обаче ще блесне в нов прочит, декори и костюми с изпълнителите от Опера Пловдив на 13 и 27 април.

Още новини ТУК

TNS.bg