Д-р Сьорен Тибо от Дания, консултант на „Комитет Зелена светлина – Европа“ (GLC – Green Light Committee) посети на 3 ноември Отделението по Фтизиатрия към УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.

Визитата бе част от поредната мониторинг - мисия на Световната здравна организация и „Комитет Зелена светлина – Европа“ за оценка на контрола на мултирезистентната туберкулоза - М/XDR-ТВ в България. Основните цели на мисията са свързани с оценката на Националния план за отговор на заболяването и оценката на действащите проекти за контрол на М/XDR-TB, подкрепени от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Очакванията към д-р Тибо са големи, тъй като Комитетът „Зелена светлина“ осигурява лекарствата за мултирезистентната туберкулоза за Европа.

Д-р Тибо посети Отделението по Фтизиатрия към УМБАЛ „Свети Георги“, където беше посрещнат от д-р Веселин Давчев, началник на Отделението и доц. д-р Владимир Ходжев, дм, началник на Клиниката по Пневмология и Фтизиатрия. На срещата присъстваха и държавните експерти към Дирекцията на донорските програми на Министерството на здравеопазването доц. д-р Донка Стефанова и д-р Мария Замфирова. Д-р Давчев запозна гостите с епидемиологичните показатели и развитието на контрола на туберкулозата в Пловдив и областта и подчерта, че Отделението по Фтизиатрия към УМБАЛ „Свети Георги“ е резултат на обединените усилия и и взаимодействието между местната и държавната власт в продължение на три години. Доц. д-р Владимир Ходжев, дм, обърна внимание на повишените диагностични и лечебни възможности на отделението в резултат на разпологането му в структурата на най-голямото университетско многопрофилно здравно заведение на балканите. Ситуирането на Отделението по Фтизиатрия в близост до Инфекциозния блок дава възможност за пълно обхващане на случаите с туберкулоза, СПИН и хепатити.

В Отделението се лекуват 40 болни от туберкулоза. В кабинетите за контрол на туберкулозата се провежда амбулаторното лечение на болните от туберкулоза след изписване от стационара и се извършва директно наблюдавано лечение на един пациент с мултирезистентна туберкулоза /MDR/ и един с особено опасна резистентна на повечето противотуберкулозни средства туберкулоза /XDR/. Д-р Тибо се срещна с болния, запозна се в детайли с неговото състояние и лечение и обеща съдействие за набавяне на два нови противотуберкулозни препарата.

Гостът отбеляза, че е силно впечатлен от новата структура, която функционира от месец март тази година. Той постави изключително висока оценка на създадените условия за лечение на пациентите и мерките за безопасност на персонала, като заяви, че това е едно от най-добрите отделения от този тип, които е виждал в Европа. Разгледа обстойно Отделението по Фтизиатрия, Кабинетите за контрол на туберкулозата, Референтната микробиологична лаборатория по туберкулоза и се убеди в готовността да се заработи с новия апарат за експресна диагностика на туберкулозата - GenеExpert. Д-р Тибо даде висока оценка за обхвата на дейността и постигнатите резултати, които по негово мнение кореспондират с най- добрите в Европа.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg