Полицейските протести продължиха  и днес , въпреки че очаквано премиерът Бойко Борисов редуцира част от реформите, които изкараха стотици служители на МВР на улицата. Около 250 служители от пловдивската дирекция прекараха обедната си почивка пред сградата на полицията. Заради заканата на ръководството за дисциплинарни наказания обаче, те се отказаха отново да блокират кръстовища. Директорът , ст. комисар Разсолков днес не бе сред протестиращите, но за сметка на това се срещна с ръководния състав вътре в сградата. Там той ги е запознал новите решения и вероятно ги е предупредил за очакваните наказания. 

Новината от днес е, че орязването на заплатите-обезщетение при пенсиониране на служителите от сектор "Сигурност ще важи само за новоназначените. Социалните придобивки на полицаите се запазват, това се отнася както за заплатите за прослужено време при пенсиониране, така и за порциона.

„Мерките са не само половинчати , но и залагат бомба за в бъдеще. Как ще мотивираме млади и интелигентни хора да работят в тази система, след като заплатите са ниски, за тях няма да важат обезщетенията и социалните придобивки, а и няма гаранция , че заплатата им ще расте, заедно със стажа им.  Да не говорим , че ако това бъде прието , в близко бъдеще ще стане така , че двама души, които вършат една и съща работа, ще вземат различни възнаграждения“, коментират полицаи. 

Те са против  предложението на финансовия министър, което правителството реши да запази, а именно премахването на двата процента добавка за прослужено време и включването им като част от основната заплата. Така добавката, която е 2% за всяка година върху заплатата месечно, но не повече от 40%, ще стане част от заплатата и занапред няма да се начислява.

От последващите обяснения на премиера Бойко Борисов обаче се разбра, че все пак правителството продължава да държи на две от другите си идеи - да се махне индексирането на заплатите всяка година с по 2%  от натрупан стаж. Както и свиването на отпуските от 30 на 20 работни дни.

Това по думите на Борисов се правело заради "тарикати", които имат натрупани отпуски и не ги ползват, а за това, което работят им се плаща като допълнителен труд. Към днешна дата заварените отпуски няма да се губят, но в бъдеще, ще са по 20 дни.

Пред министрите и медиите, присъстващи в началото на редовното заседание на правителството, премиерът Бойко Борисов коментира, че когато сегашните служители в сектора за сигурност са подписвали договора с държавата и са назначавани на работа е било при дадените условия. От думите му се разбра, че все пак ще се направи разграничение за тези, които са в администрацията на силовите структури и полицаите на улицата.

"Ние искаме тези, които носят в студа и жегата, на границата, влизат в пожарите, да са първа категория и да се ползват с привилегии", заяви Борисов, цитиран от агенция Фокус. "
Борисов изрази очакване и в съдебната власт да преценят "дали съдиите, прокурорите, следователите трябва да получават по 20 заплати, защото не са само МВР и отбраната".

"За сведение в държавни или други администрации тези компенсации са по 6 и по 3, когато се пенсионират. Пак е в знак на уважение към тяхната работа, оттук нататък стават 10", каза Борисов.

Порционът ще се запази, защото граничари, полицаи, които са на улицата, на дежурство нямат време да ходят да ядат и трябва да имат допълнително, нужно им е, коментира още министър-председателят.

Борисов размаха пръст на протестиращите

"Ще се възползвам от това, че тук са медиите и главният секретар, за да изпратя едно послание на служителите на МВР, армията, охранителните работници, които са в Министерство на правосъдието. Първо, крайно е недопустимо униформени служители, без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това е директно към главния секретар. Има законови начини и бяхме обявили, че ще водим разговори по темите, които ги интересуват", заяви премиерът. "Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно, армията даде пример как трябва да се прави. И те не са съгласни, но има надлежен ред, по който се прави", посочи Борисов.

Главният секретар на МВР Георги Костов обяви след среща, че служителите на МВР, които снощи незаконно блокираха пътища, ще бъдат наказани. "Дисциплинарните наказания са, ако са при изпълнение на служебните задължения се извършват противоправни действия като нарушения на Закона за движение по пътищата или по Закона за митингите и събранията на гражданите следва да се вземе административно отношение", каза Костов.

Всеки, който си позволява да прави незаконни протести ще попадне под ударите на закона, заяви и Борисов.

Развръзката предстои

В момента тече среща между министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и представители на полицейските синдикати. Изходът й ще бъде определящ за следващите действия на служителите от сектор „Сигурност“. Премиерът  вече заяви, че информацията за отстъпките и компромисите ще бъде съобщена на синдиката. "Оттам нататък да правят каквото знаят, но те ме познават добре и знаят, че това е последният им шанс да говорят на разбран език с мен", каза той.

  

Видео от втория ден на протести в Пловдив и още новини от деня гледайте в емисията на Трафик ТВ:

TrafficNews.bg