Протести на служители от сектор „Сигурност” има в цялата страна. Стотици блокираха днес по обяд граничните пунктове „Кулата” и „Илинден–Ексохи”. Стотици униформени са там, за да изразят своето несъгласие с реформата на Владислав Горанов, която според тях се прави на тъмно без разговор със социалните партньори. Синдикатите ще определят какви ще са бъдещите им действия.

През последните дни над 100 служители от Югозападна България са подали молби за напускане. От синдикати на служителите в затворите в България също подготвят протести.

Служители на бургаския затвор също излязоха на протест

Около 50 надзиратели блокираха главната улица „Индустриална" пред затвора в Бургас в 9.00 часа сутринта и предизвикаха огромни задръствания. Движението беше освободено 10 минути по-късно, а надзирателите обявиха, че ще се включат в протестното шествие на МВР следобед.

„Аз не искам да се подиграват с моя труд, с моята униформа и с моята работа", каза надзирателят Валентин Мартинов.

„Като обикновен работник пак ще изкарвам някъде 700 лева, пак ще ги взимам същите пари, но ще си бъда вечер вкъщи, ще си бъда по празниците вкъщи, няма да ме викат по всяко едно време ела, че има ситуация", обясни надзирателят Васил Василев.

„Още малко като поровят в „кошера" на сигурността ще стане още по-зле сигурно. Оставки? И да поискаме, какво ще се промени, начинът на управление трябва да се промени, не е въпрос на личност тук", коментира надзирателят Генади Тенев.

Според информация на местния полицейски синдикат, над 20 полицаи са подали рапорт за напускане на системата.

За около 15 минути беше блокирано движението на бул. „България”. Така служители на „Гранична полиция", на затворническото общежитие и на съдебната охрана изразиха своето недоволство от орязването на социалните придобивки. Кръстовището на река Черна също беше блокирано за около половин час от полицаи от Мадан и Рудозем.

„Наложи се днес спонтанно да излезем, колегите, да изразим нашето отношение към този закон, който се опитват да прокарат зад гърбовете ни, без да се съгласува и да бъде обсъден, без да се покажат каквито и да е финансови мотиви и разчети по него. Изразяваме и искането си този параграф 7 да отпадне, както и други параграфи, касаещи структурите от сектор Сигурност"”, заяви Михаил Узунов- председател на Синдикално дружество 47 при РУП - Смолян и член на Федеративната контролна комисия на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Полицейският синдикат към КНСБ се присъединява към протестите. От централата на синдиката не са доволни от преговорите с правителството.

Малко преди обяд, след среща на премиера Бойко Борисов с министрите Румяна Бъчварова, Владислав Горанов и главния прокурор Сотир Цацаров, стана ясно, че полицаите ще запазят 20-те заплати при пенсиониране. 10 вместо 20 заплати ще получават само новопостъпилите в системата.

Крайно е недопустимо униформени служители, полицейски автомобили без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това казва премиерът Бойко Борисов по време на протоколните кадри в началото на заседанието на Министерския съвет по повод полицейските протести в София вчера вечерта.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg