Мащабни полицейски протести започнаха днес в цялата страна, след като стана ясно че със Закона за бюджета са направени промени в Закона за МВР , които орязват социалните придобивки  и обезщетенията в сектор "Сигурност". Сутринта представители на полицейските синдикати се срещнаха с министърът на вътрешните работи Румяна бъчварова и министъра на финансите Владислав Горанов, но без резултат. Няколко часа по-късно Орлов мост бе затворен от униформени и цивилни полицаи, блокади започнаха и по магистралите. В 17.30 на протест излязоха и пловдивските полицаи, които за 15 минути блокираха най-голямото кръстовище в града -това на Баня Старинна. Последваха ги и колегите им от Варна. 

Протести избухнаха във Велико Търново, Хасково, Гоце Делчев и Ивайловград. Привечер над 100 полицаи блокираха пътя Хасково-Кърджали. Гранични полицаи обявиха, че няма да вдигат бариерите на пунктовете към Гърция и Турция. Подготвяха се блокади на проходите Маказа, Шипка и Хаинбоаз.

Министър Бъчварова съобщи, че в последните дни има към 250 рапорта за напускане.  Синдикатите прогнозират, че те ще станат 10 и дори 15 000, като предупредиха че ще се наложи затваряне на районни управления. 

Протестите ще продължат до неделя, когато в София ще се проведе мащабен национален протест на служителите от сектор "Сигурност".

Ето и реакциите на министри и политически субекти от първия ден на протестите:

 Владислав Горанов: Ако 10 заплати са мотив, то по-добре да назначим по-мотивирани хора

“Мерките включват намаляването на отпуските от 30 на 20 дни годишно и включването към основната заплата на допълнителните възнаграждения от 2% за всяка прослужена година. В годините структурата на бюджетите на т.нар. силови ведомства е стигнала дотам, че 95% са разходите за възнаграждения и 5% - за издръжка. Имаме относително голям бюджет - над 1 млрд. лв. за МВР, същевременно служителите работят в ограничени битови условия без модерни технически средства", обясни финансовият министър Владислав Горанов.

"Тези 20 заплати, които се изплащат, не са разходи нито за МВР, нито за МО, защото се дават към пенсионната система. Ние финасираме права на хора, които напускат системата. Ако тези обезщетения останат на разположение на МВР, те ще бъдат харчени за укрепване на системата", коментира Горанов. Стои и въпросът доколко трябва да е доволна държавата и обществото от служители, които работят единствено с цел да вземат някакви пари при пенсионирането си. И загубата на десет заплати ги демотивира. Тогава може да излезе, че е по-добре да платим сега наведнъж на тези, които работят само за едни десет заплати в края на работата си и да назначим други, които ще бъдат по-мотивирани.

“Говорим за десетки милиони в МВР и МО, които винаги са били тема. Знаете колко критики получаваме, че се налага да дофинансираме тези министерства със стотици милиони, включително до края на 2015 г.”, каза още финансовият министър.

Той подчерта, че от орязването на обезщетенията на напускащите и другите мерки могат да се очакват около 25 млн. лв. за година, което е съпоставимо с около 30% от издръжката на МВР.

 Румяна Бъчварова: Макар и с по-малки обезщетения, полицаите ще имат възможност за кариерно развитие

“Средствата, които ще спестим, биха ни дали възможност да повишим бюджета за издръжка и да направим условията на работа по-добри - каза вътрешният министър Румяна Бъчварова. - Преди 5 години се опитахме да го направим, но не беше направено. Всяка следваща година на отлагане задълбочава проблемите така, че те стават невъзможни за решение. Не мога да обвиня тези, които си подават рапорти за напускане. Искам да призова служителите да не напускат и да си дадат сметка, че разликата в сумите от тези обезщетения би им позволила да живеят без работа по-малко от 1 година. Оставайки, макар и с по-малки обезщетения, те получават сигурност и възможност за кариерно развитие.”

ДПС твърдо против

ДПС се обяви твърдо против опита на правителството да премахне обезщетенията при пенсиониране и надбавките за прослужено време на служителите от сектор “Сигурност”. От партията смятат, че това не са привилегии, а „справедлива компенсация за рисковете и трудните условия” на работа. Сегашният режим на заплащане гарантирал и възможността за преквалификация на пенсионирани служители. От ДПС са недоволни и от начина за промени - без диалог със синдикалните и професионалните организации на хората в сигурността. „Възмутителен е опитът на ресорния министър да избяга от отговорността, която носи към служителите”, смятат още от движението.

 

Михаил Миков : Полицаите ще постигнат своето

„Бюджетът на МВР е от невидимите резултати на тези избори. ГЕРБ води политика на изненадка.” Така соцлидерът и бивш вътрешен министър Михаил Миков, коментира намерението на кабинета .

Според Миков всякакви реформи в сектора трябва да се правят след обсъждане и задаване на посоката. Той прогнозира, че с протестите полицаите ще постигнат своето и парите им няма да бъдат намалени.

„Сега промените са на равнище министър, ще се качат на равнище премиер, всичко ще се нареди и после ще му благодарят”, прогнозира Миков още преди Бойко Борисов да се намеси.

 

Магистратите запазват бонусите си

Въпреки обтегнатите напоследък отношения между финансовия министър Владислав Горанов и представителите на съдебната власт обезщетенията на магистратите при пенсиониране остават непроменени. В промените в Закона за държавния бюджет за 2016 г., с които Горанов предлага орязване на привилегиите на служителите от сектор “Сигурност”, не е спомената промяна и в Закона за съдебната власт (ЗСВ), припомня Труд. 

Чл. 225 (1) от ЗСВ предвижда при освобождаване от длъжност магистратите с над 10 г. стаж да получат обезщетение в размер по една заплата за всяка година, прослужена в системата, които не бива да са повече от 20.

Причината магистратите да останат встрани може да се крие в обещанието им за оптимизация на разходите. Мерките предвиждат прекрояване на съдебната карта, премахване на финансирането за незаети щатове, оптимизация на администрацията и пр.

По-рано Горанов се отказа да впише и промяна във формирането на магистратските заплати, което щеше да намали размера им.

Николай Ненчев свиква Съвета по отбрана

Министърът на отбраната Николай Ненчев свиква извънреден Съвет по отбрана във връзка със заложените в проектобюджета за 2016 г. промени, които предвиждат ограничаване на социални права на военнослужещите от Българската армия.

Основната тема на заседанието, което ще се проведе утре, 4 ноември, ще бъде съществуващата опасност предвидените промени да доведат до напускане на голям брой военнослужещи от Въоръжените сили на България.

Валентин Попов: Имаме уверение от премиера, че спорните текстове ще бъдат оттеглени

Има уверение от премиера Бойко Борисов, че спорните текстове в проектобюджета на МВР за 2016 г ще бъдат оттеглени още утре. Това заяви пред радио „Фокус“ Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, който се позова на информация от главния секретар на МВР. 

Според председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР добави, че друг голям проблем, че не се вижда изход от ситуацията.

Валентин Попов каза още, че протестът тази вечер в столицата и други градове на страната не е организиран, а спонтанен. Той добави, че проблемите в системата са много, но внесените промени в бюджета на министерството са капката, заради която е преляла чашата. „Духът е пуснат от бутилката“, каза още Валентин Попов.

Бойко Борисов вика утре Бъчварова и Горанов

Премиерът Бойко Борисов вика утре в 8,30 в МС Румяна Бъчварова и финансовия министър Владислав Горанов. Темата е ясна!

Още новини може да видите в ЕМИСИЯТА на ТРАФИК ТВ

TrafficNews.bg