През 1947 г. в Квебек, Канада, Организацията по прехраната и земеделието към ООН обявява 16 октомври за Международен ден за борба с глада. На този ден са направени редица опити да се намали броят на гладуващите хора по целия свят.

Разработвани са редица хранителни програми, подходящи селскостопански политики и дългосрочни проекти. Като най-голямата и стара хуманитарна организация, Червеният кръст развива дейности в тази област. Понякога като основен инициатор, а друг път като партньор в подкрепа на най-бедните страни или такива, които са засегнати от природни бедствия и военни конфликти.

През 1979 ООН обявява тази дата за Международен ден за борба с глада. През различните години денят поставя различни акценти на темата, но основната идея остава: повече осведоменост за мащаба на проблема и засилване на солидарността в борбата срещу глада, недохранването и бедността. Мотото на деня за 2015 г. е: "Социална защита и селско стопанство - да прекъснем процеса на бедност в селските региони".

Утре, 16 октомври /петък/, от 10:30 часа в Пловдив ще бъде отслужен молебен за здраве в митрополитски храм „Света вмчца Марина”.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg