Обидно, кощунствено и ароганто” е отношението на пловдивския кмет Иван Тотев  към Българската православна църква. Това заяви пловдивският митрополит Николай по повод заведени дела за неплатена такса смет за няколко църкви в Пловдив.

Той подчерта, че от най-бедната църква в Пловдив - "Св. Илия" в квартал "Източен" се искат 13 хиляди лева за такса смет „и понеже няма църквата откъде да ги вземе, идва съдия-изпълнител да опише иконите, кандилата, полюлеите и да ги изнесе на продан”.

Ето и част от видеото от изказването на митрополита, излъчено по православната телевизия, което се завъртя в интернет. 

Митрополит Николай  призова с думата „постановявам” председателите на тези църкви да не „ плащат нито стотинка на общината”. „Ние не произвеждаме боклук” – каза владиката.

От най-бедната църква в Пловдив в квартал "Източен" се искат 13 хиляди лева за такса смет „и понеже няма църквата откъде да ги вземе, идва съдия-изпълнител да опише иконите, кандилата, полюлеите и да ги изнесе на продан”. Владиката  попита риторично: „Хайде, г-н Кмете, искам да видя това как ще го сториш. Да видя докъде ще стигне арогантността ти по отношение на Българската православна църква”, каза още митрополит Николай. 

 „Издадена и връчена покана за доброволно изпълнение – това е направено през май 2014 год. и тъй като задълженията не са били платени по доброволен ред, община Пловдив ги е предала за събиране по реда на държавен съдебен изпълнител.”, уточниха от данъния отдел на общината. 

TrafficNews.bg