Социалните работници в Пловдив ще проведат едночасова предупредителна стачка, съобщи Атанас Кръстев, лидер на КТ „Подкрепа” в града, цитиран от радио Фокус.

По думите му, исканията на работещите в социалната сфера се свеждат до пет пункта. Те настояват за възстановяване на социалното им сътрудничество със Съвета за социално сътрудничество. Поставени са искания за увеличаване на работната заплата с около 200 лева.

„Имайки се предвид увеличаването на инфлацията и проблематиката, която съществува в бранша, трябва да кажем, че това е един от браншовете, който е с най-ниските работни заплати в сферата на държавните служители, а е един от най-натоварените и най-важните”, коментира Кръстев.

Според него трябва да се обърне внимание на спецификата на социалните работници, същността на професията им, свързаността им с определени широки социални групи хора, включително етнически и други. Сред исканията на социалните работници е и доставянето на съвременна техника и своевременно снабдяване с необходимите за работа консумативи.

„Това е един огромен проблем, който в някаква степен стига до абсурдите, в които самите работещи, било на трудови или на служебни правоотношения в бранша, събират средства, за да могат да закупят консумативи и да си вършат работата”, каза още лидерът на КТ „Подкрепа” в Пловдив.

За подобряване на условията на труд настояват настояват още работещите в социалната сфера. Според Атанас Кръстев, на места условията на труд действително са в изключително тежка ситуация, което рефлектира както върху качеството на извършване на задълженията им към съответните персони и контрагенти, така и по посока на здравословни и безопасни условия на труд.

„С оглед на постоянно увеличаващия се обем на работа и честите внезапни промени в нормативната база, настояваме да се назначат допълнително социални работници на незаетите места. След анализи и оценки да се открият работни места там, където е необходимо”, коментира лидерът на КТ ‘’Подкрепа” в Пловдив.

По думите му, липсата на кадри, необходима да се свърши работа, довежда до изключително тежък трудов процес.

„Това са хора, които ходят по домовете на социално слаби, сблъскват се с различни категории хора. Това са неща, които добре трябва да бъдат добре огледани и специфично да се достигне до един консенус с Министерството на труда и социалната политика”, каза още Кръстев.

Той добави, че едночасовия предупредителен протест в Пловдив ще се проведе утре от 10:00 до 11:00 часа. 

Още новини ТУК

TrafficNews.bg