Вял протест се проведе днес срещу разширяването на зоологическата градина в парк „Отдих и култура”. На него присъстваха 15-ина души, които развяха лозунги срещу строителството на зоопарка.

Протестът, който бе организиран от еколозите, бе против изсичането на дърветата в парка. Те смятат, че в другите райони на Пловдив има достатъчно места, на които да се построи зоопарка, без да се изсичат дърветата.

Освен организаторите от партия „Зелените” и две неправителствени екологични организации, на протеста дойде и бившата кметица на „Западен” Десислава Желязкова, както и кандидат-кметът на последните избори Николай Иванов. Сред тях бяха и редица лица известни от протестите в Пловдив през последните години и срещу ЕРП-тата, и срещу кабиента „Орешарски”.

Според Георги Сербезов строителството на зоопарка е незаконно по няколко причина. Едната от тях е незаконната промяна в Общия устройствен план на парка, с който се разрешава строителството в  „Отдих и култура”. Другите две спорни точки са за екологичната оценка издадена от РИОСВ, както и провеждането на обществената поръчка.

Еколозите ще протестират и утре пред сградата на Общинския съвет, когато има насрочена и сесия.

От Общината не изпратиха свой представител, а кметът Иван Тотев заяви в сутрешния блок на БТВ, че темата не е важна и нямало смисъл да я коментира.

TrafficNews.bg