През нощта ще бъде ясно. Утре времето ще е слънчево и горещо. Максималните температури ще бъдат между 33 и 38 градуса.

Температурата в Пловдив на 07.07.2015 в 20:00 часа е: 32.4 градуса.

В почти цяла България е обявен код жълто за високи темпаратури. Времето утре ще бъде е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Избягвайте да стоите на слънце и носете задължително бутилка вода със себе си.

Какво да правим при прекалено високи температури?

Климатикът в помещенията трябва да е настроен на температура, която е по-ниска от външната най-много с 10 градуса, предупреждават специалисти. 

Смяната в градусите при излизане може да доведе и до смърт. 

В горещините трябва да се консумират основно плодове и зеленчуци, а до обяд да се изпиват осем чаши течност, най-добре вода. 

Хората с високо кръвно налягане категорично не трябва да намаляват предписаните им дози лекарства или да изключват някой от медикаментите от терапията си. 

Иначе топлото време не се отразява на кръвното налягане при здрави хора или ако то е добре контролирано. Нивото му трябва да е под 140/90 за хора до 70-годишна възраст. 

В по-топлите дни обикновено намалява и симптоматиката при пациентите с коронарна болест, специално при тези, които имат стенокардия.

Топлината е опасна при хипертонични кризи или може да доведе до топлинен удар.

Симптомите на топлинния удар са главоболие, отпадналост, евентуално повишаване на телесната температура. Трябва веднага да се потърси лекарска помощ, защото това не е ситуация, която подлежи на самолечение. 

През летните жеги не се препоръчват мазните храни, както и по принцип. Ако хората могат да консумират основно плодове и зеленчуци, това би било най-добре.

Айранът със сол се препоръчва за хора с ниско артериално налягане, но ако то не е предизвикано от заболяване.

Домашните любимци също не бива да бъдат забравяни в жегата.Те не трябва да се затварят в автомобилите през горещите дни, тъй като и пет минути без достъп до свеж въздух могат да доведат до здравословни проблеми.

Обикновено "прегряване" има, когато животните се оставят в затворени помещения с лоша вентилация, като коли или витрини в зоомагазини. 

Здравословен проблем може да причини и връзването на кучета със синджир, без достъп до сянка и вода. 

Домашните любимци трябва да разполагат с достатъчно вода за пиене и да не се оставят на слънце дълго време. Ако се наложи оставянето им в колата, тя трябва да е паркирана на сянка и поне един от прозорците да е отворен леко. 

Трябва да се избягват и разходки в горещите часове, както и дълго стоене на плажа. Ако животното консумира суха храна, трябва да му се осигури по-голямо количество вода.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg