62-годишен мъж от Раковски бе приет в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив в тежко състояние с марсилска треска, след ухапване от кърлеж.

Първоначално по тялото на мъжа се появил обрив, за който преглеждащият го лекар преценил, че е вследствие на алергия и му е предписан антибиотик, предаде дарик. 10 дни по-късно обаче, състоянието на болния се влошило и е приет по спешност в Инфекциозната клиника на пловдивското здравно заведение.

Няма опасност за живота на пациента, състоянието му се подобрява, но в следствие на ухапването е развил и пневмония, уточняват от болницата.

От началото на месеца в клиниката са приети 8 души, ухапани от кърлеж, като 5 от тях вече са изписани. Повечето от пациентите имат в домовете си домашни кучето и оттам се е стигнало до налазването, коментират лекарите.

Те апелират, при евентуално ухапване от кърлеж, незабавно да се потърси лекарска помощ в Инфекциозната клиника към УМБАЛ, която има 24-часов спешен прием.

Най-често усложненията настъпват, защото хората сами вадят кърлежите от тялото си или неглижират специфичните симптоми, уточниха от здравното заведение.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg