Трафикът на хора все повече засяга хората между 45 и 65 години, които са на ръба на оцеляването в България, разкри председателката на БЧК – Пловдив Таня Георгиева.  Най-тежко било положението с хората, останали без работа над  50 години, за които било невъзможно да се намерят ново препитание. Така те се съгласявали на всякакви условия, само и само да започнат работа.

Десетки българи били пращани в Испания, Италия, Швеция и други европейски държави като сезонни работници, а след това били изоставяни там, без пари и  документи.  Шефката на пловдивското БЧК даде и конкретен пример. Пловдивчанка изкарала курс  в Червения кръст за болногледачка и заминала за Англия. Там обаче условията на работата не отговаряли на предварително уговорените. Жената, станала жертва на „съвременното робство”, работила по 18 часа на ден, от три месеца не получавала една стотника за работата си, освен това била и с отнети документи.

 От Местната комисия за борба с трафика на хора посъветваха хората да проверяват фирмите, които им предлагат работа. Най-честито фирмите фантоми, слагали обявите си по спирки и други публични места единствено с телефонен номер.  Друг съвет е когато се подписва договорът, задължително той трябвало да бъде на двата езика – български и на държавата домакин. Хората трябва  да разберат предварително къде са българските дипломатически  и консулски служби в страната, а при проблем да отидат там.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg