Колкото капки в менчето, толкова каруци с грозде тази година. С тези думи гл. ас. д-р Боян Сталев от Аграрния университет даде старт на ритуалното зарязване на лозята на днешния Трифон Зарезан. Най-младият асистент във Факултета по лозаро-градинарство бе избран за тазгодишния Цар на виното, понеже бил хаирлия човек и когато се хванел да прави нещо, то ставало хубаво. „Обещавам, че ще бъда грижовен стопанин на лозята”, обеща 34-годишният асистент пред стотиците гости, които още преди обяд бяха изпълнили учебната база на университета в село Брестник.

Тази година Деня на лозаря и празника на Факултета по лозаро-градинарство уважиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, представители на Министерство на земеделието, храните и горите, областният управител Здравко Димитров, зам.-кметът Георги Титюков и повечето от районните кметове на Пловдив, кметове на общини, ректори на висши училища от Пловдив и страната, директори на професионални гимназии, дипломати, бизнес партньори.  

„Когато се режат лозята,  трябва да се спази традицията. Първо се обръщаме на изток, за да се прекръстим. След това режем една, три или пет пръчки от чеп – задължително нечетен брой. Поливаме с вода или вино и чак тогава отиваме да се почерпим”, обясни Царят на виното и поведе министър Вълчев към полето с хибридни сортове насаждения. След това пръв хвана ножиците и демонстрира как се реже. А след него лозята зарязаха и останалите официални гости.

По традиция отец Мирослав и отец Васил отслужиха водосвет за здраве и пожелания за добра реколта, а приветствия отправи ректорът на висшето училище проф. д-р Христина Янчева. „Желая ви здраве, бодрост и една плодовита година. Хайде, да е на берекет, да прелива всичко от праговете”, пожела на всички винопроизводители проф. Янчева. Красимир Вълчев пък поздрави преподаватели и студенти от Аграрния университет. „Доказателствата за добрата работа са тук – в добрата материална база, както и в добрата винарска индустрия. Няма кака да имаме добра винарска индустрия без добро обучение”, посочи министърът на образованието и науката.

Празникът продължи с народна музика, хора и дегустация на част от 50-те вида вина от различни сортове, които се съхраняват във винарската изба на университета.