„Няма да коментирам какво са консумирали, това няма значение, защото не можем да изграждаме хипотези или обвиняваме някого, без да е установено каква е причината за това”, заяви пред TrafficNews.bg Манол Манолов - директор на Център за настаняване от семеен тип-Асеновград.

Общо 12 деца с умствена изостаналост в Асеновград бяха натровени с храна, както съобщихме по-рано днес. Те са откарани с линейки днес по обед до спешното отделение на детската клиника в Пловдив, а по-късно са били транспортирани в Инфекциозна болница. Децата са на системи, като едно от тях е в по-тежко състояние, но животът му е вън от опасност. По предварителна информация децата са консумирали риба и мляко.

„Казано и доказано е, че риба с мляко е фатално, как може да се даде на малки деца – не мога да си го обясня”, разказа една от майките, които чакаше с детето пред спешния педиатричен кабинет на Детската клиника в Пловдив.
Това е второто масова натравяне с храна, след като миналата седмица 13 деца от две детски градини в Пловдив се разболяха от салмонела.

„Няма контрол, в нашата градина има салмонела например, няма контрол, за да се случи това нещо”, разказа майка на дете от ЦДГ „Каменица” в Пловдив.

Всички натровени деца от Асеновград са консумирали риба, мляко и боб. Първото е вдигнало висока температура, после всички получават диария и силни болки.

„В малките часове всички настанени тук получават еднаква симптоматика – болки в корема и отделяне. Те не могат да кажат какво им е и как се чувстват. Бяха транспортирани до отделение в Пловдив, за да им направят изследване и да се установи каква е причината.”, каза още директорът Манолов.

Линейки са транспортирали децата до спешното детско отделение в Пловдив. Тук са претърпели промивка на стомаха и са включени на системи.

От болницата в Пловдив съобщиха, че състоянието само на едно от децата е по-тежко, но до утре ще се стабилизира. Всички малчугани остават в Инфекциозна болница за лечение. Здравните власти ще започнат проверка на случая след празниците.

TrafficNews.bg