Община Пловдив може сама да финансира дългоочаквания проект за връзка между районите „Южен” и „Западен”, заяви кметът Иван Тотев. Той заяви, че се очакват само две решения от съда за отчуждаване на имоти и цялата процедура ще бъде завършена.

Градоначалникът заяви, че ще се направят разчети на бюджета през есента и ще се пристъпи към строителство. По първоначални сметки целият подлез с ремонта на улиците ще струва около 10 млн. лева. Разпределени в три бюджетни години няма да има проблем да се платят от градската хазна.

Процедурата ще бъде на инженеринг, като вече има яснота и как ще изглежда пътната връзка. Колите ще се спускат на 24 метра под земята, като постъпите към подлеза ще започват още от „Колхида" и бул. „Хаджи Димитър”.  Улица „Царевец” по цялото й продължение до УМБАЛ „Св. Георги” също ще бъде включена в проекта. Очаква се там паветата да бъдат изкарани и да се направи асфалтов път в сегашния й габарит. След това ще се мисли и за разширяване, обясни Тотев. Той допълни, че междувременно, ако излезе възможност за финансиране по републиканския бюджет, от градските власти ще кандидатстват.