98% синоптиците са сигурни, че утрешният понеделник ще бъде снежен за Пловдив и останалата част от страната. Това показва и прогнозата на комуналната фирма в града, която е подготвила 89 машини да се борят със снега и леда, след като досега тази зима нямаше нужда от тях.
Ще се обезопасяват с предимство мостовете и централните булеварди, както и подлезите в Пловдив.

Очакванията са за 5-6 литра на кв. метър валеж, които могат да образуват снежна покривка с дебелина 8-10 сантиметра. В планините снежната покривка на места ще достигне до 2 метра.
Повече снеговалежи ще има в югоизточната част на страната. В Странджа се очаква да натрупа 10-15 сантиметра покривка, обясни метеорологът от ТВ-Мет Симеон Матев.
В тази част от България снеговалежите ще са във вторник и сряда. И тук обаче очакванията са за по-сух сняг и да няма аварийни ситуации със скъсани кабели и потрошени клони на дърветата.

Вече започна да нахлува студен въздух от север!

Температурите постепенно ще падат, като прогнозата е най-ниските да са в сряда и четвъртък. Тогава сутрешните ще са от порядъка на -10 до минус 15 градуса, обясни Матев. Най-високите температури през тези дни пък едва ще достигат нулата, а на много места в страната ще е около минус 5. Най-студено ще е в Дунавската равнина и високите полета в западната част на България, показват прогнозите.
От време на време през студените дни ще прехвръква сняг, но няма да е в големи количества. Заради вятъра усещането ще е за два-три пъти по-студено време, отколокото е в действителност.

TrafficNews.bg