Жителка на един от жилищните комплекси "Оазис" в Пловдив изпрати в редакцията на TrafficNews.bg копие от  писмо, което тя и нейните съседи са адресирали до градските власи. 

Става дума за огромното недоволство на обитателите на Оазисите, по повод липсващата социална инфраструктура и още ред проблеми около тяхното планирано като градско съществуване, но лишено от благата на цивилизования свят.

Недоволството на хората дълго се акумулира и днес намира израз в гневно обръщение към властите, изпълнено с питания, на които живущите търсят отговори. Днес те са входирали писмото и подписка с искане за паркинг в районното кметство на "Южен". Утре предстои да се препрати и към останалите упоменати институции, коментира за TrafficNews.bg жената.

"Жител съм на комплекс Оазис 4 в Пловдив. Тъй като доста дълго време чакахме и се надявахме отговорните институции да се сетят за ангажиментите си и към нашето т.нар. "гето", решихме да вземем нещата в свои ръце. Организирахме подписка за изграждане на допълнителен платен общински паркинг, също и написахме отворено писмо, което е наложително да се прочете и види от повече хора. Ще бъдем благодарни ако вие, като една от най-големите пловдивски медии, публикувате това отворено писмо и следите заедно с нас дали зададените (може би леко неудобни) въпроси ще получат отговор", пише читателката ни към редакцията. 

Ето и пълният текст на писмото, адресирано до Община "Южен", с копие до Община Пловдив, ОД на МВР - Пловдив, Първо РПУ и МРРБ: 

Достатъчно слушахме и четохме  негативни изказвания по адрес на небезизвестните Оазиси в града. Достатъчно рейтинг придобиха и някои пловдивски медии, споменавайки в заглавието на статиите си думичката "Оазис". Сега е време за въпроси, намиране на решения и не на последно място - за реабилитация. Време е съгражданите ни да се уверят, че тези комплекси не се обитават от праисторически хора или диви племена и, че те не са резервати. Тук живеят напълно нормални, интелигентни и образовани  хора, имали лошия късмет да се доверят на строител и община. Тук заживяха немалко хора с висок статут в обществото - лекари, фармацевти, учители, адвокати, инженери, програмисти и т.н. За съжаление, обаче, подпомогнато от медии и градски легенди, много от тях премълчават адреса си в непосредствени ежедневни разговори, с цел да избегнат присмех и подигравки.

А ето какво РЕАЛНО се случва "зад кулисите":

На 10 август 2017г. по надлежния ред, беше подадено заявление към Община Южен, с вх.№ 47-П-2664, за поставяне на няколко допълнителни контейнера за битов отпадък. Скоро след това, на 23.08.2017г., получихме и съответния официален писмен отговор, подписан от зам. Кмет Милушев, с обещание, че искането ни ще бъде удовлетворено и желаните съдове за смет ще ни бъдат предоставени. Прилагам копие на писмото и снимка №1 и №2 , които визуализират ежедневното им състояние, няколко часа след изпразването на контейнерите. 

В Оазис не живеят диваци, за изненада на много от вас. Ние ясно си даваме сметка, че 4бр. контейнера са крайно недостатъчни да обслужат около 800 домакинства (без да включвам към това число апартаментите в Оазис 6, които съвсем скоро предстои да се населят). Общината, обаче, не е на същото мнение и скоро след обещанието, представлявана от г-н Борислав Инчев, кмет на район "Южен", се отметна от думите си. Контейнерите в Оазиса, към днешна дата, все още са мираж.

Относно паркирането:

За наше огромно съжаление , фирмата строител е изпълнила единствено необходимият минимум по закон - 525 бр.  платени паркоместа, които са крайно недостатъчни за нуждите на около 1300 апартамента (общо в Оазис 4 и Оазис 6) с приблизително равен брой автомобили. От своя страна, Общината е дала разрешение за този мащабен строеж, удобно пропускайки да вземе под внимание естествените проблеми, които ще повлече след себе си това одобрение. Поради непримиримостта ни с настоящата ситуация, организирахме подписка с искане за изграждане на допълнителен платен общински паркинг. В нея, за изключително кратко време, се събраха над 560 подписа. Всички тези хора собственоръчно са вписали имената си на листовете, с ясното съзнание, че удоволствието да имат къде да паркират правилно автомобила си, ще се случва срещу ежемесечна такса и са повече от съгласни на това условие.

Всичко, което зависи от живущите в Оазис "пуми", "селяни", "пришълци" и както още да ни наричат, беше изпълнено. Надеждата и желанието ни е да си осигурим нормални и най-вече БЕЗОПАСНИ условия за живот - от епидемиологична, здравна и пътнотранспортна гледна точка. За съжаление, не срещаме абсолютно никаква подкрепа и съдействие от Голяма Община, Първо РПУ и от Община Южен, която, впрочем, би трябвало да се занимава с обслужване на интересите на жителите в този район, чиито данъци всички знаем къде отиват. Или греша?

Е, драги съграждани (извинете ако това обръщение ви обижда) и Вие, уважаеми господа, заемащи временни управленчески постове, кажете моля, по какъв начин да изчистим името на ДОМА си, като на всяка крачка по пътя си, срещаме непреодолими спънки от институциите, от които това зависи?

И в заключение ще кажа следното - който може да твърди, че в неговата кооперация (независимо с 5 или 500 апартамента) не живее поне една "черна овца", нека пръв хвърли камъка!

 Въпросите ни са следните:

1. Уважаеми, инж. Тотев и Вие г-н Борислав Инчев, кмет на район "Южен", кой сложи подписа си под разрешението за строеж на комплекси в подобен мащаб, пренебрегвайки усложнената ситуация, която неминуемо ще се предизвика от пребиваването в тях на огромен брой хора, без да е осигурена необходимата инфраструктура за това? И моля, имайте доблестта да отговорите с имена.

2. Служителите в двете Общини, не са ли достатъчно компетентни да предвидят проблемите, които ще повлече след себе си това разрешение и, за които очевидно нямате план за изход? И ако са достатъчно компетентни, то защо въпреки това разрешението е факт?

3. Г-н Милушев, зам. Кмет на район "Южен", в какъв срок планирате да изпълните даденото в писмен вид обещание за осигуряване на допълнителни контейнери за битов отпадък? Вече мина над половин година. Къде са? Наистина ли са толкова скъпи, че една от най-големите общини в България да не може да си ги позволи? Впрочем, такса "смет" също не е никак евтина, но това не е причина жителите на двата комплекса да не я плащат.

4. Инж. Тотев, приоритет ли е за Вас благоустройството на всички райони в гр. Пловдив, също толкова важен, колкото непрестанното разкопаване на основни булеварди в града, често продължаващо месеци и години? И ако "Да", то какво ще предприемете по въпроса и в какъв срок?

5. Инж. Тотев, Вие като кмет на Община Пловдив и като специалист с необходимото образование, бихте ли посъветвал живущите в споменатите комплекси по какъв най-безопасен маршрут биха могли да се придвижат до контейнерите за битов отпадък, имайки предвид, че често става въпрос за възрастни хора или млади, придружавани от децата си? Обръщам внимание на липсата на тротоар от двете страни на улицата. (прилагам снимки №3, №4 и №5)

Ако е необходимо, допитайте се и до главния архитект на район "Южен" в гр. Пловдив - арх. Димитър Бахчеванов, в чийто ресор е и отговорът на въпроса ни.

6. Уважаеми Старши комисар Атанас Трайков Илков, директор на ОДМВР гр. Пловдив и г-н Петър Тодоров, началник на Първо РПУ в гр. Пловдив, кога Вашите служители ще започнат да вършат работата си качествено, без да се оправдават с недостиг на фишове, например? Кога ще започнат да се отзовават на сигналите ни за неправилно паркиралите автомобили по улицата, водеща към комплекс Оазис 4 и 6? И кога, в редките случаи на посещение от тях, ще започнат да глобяват повече от първите три коли, при наличие на колона от 30-50 неправилно паркирани автомобила? На какъв принцип Вашите служители избират кои да са няколкото глобени? Случайност ли е отказът от налагане на санкции на гореспоменатите автомобили и перманентният престой на цивилни полицейски коли, обозначени със стикер, паркирани под забранителните знаци? Прилагам снимка (автор Трафик Нюз)

7. Към всички гореизброени господа - Кой ще носи отговорност ако в момент на нужда (както вече се е случвало), специализиран автомобил на пожарната или бърза помощ, не успее да стигне на време до съответния вход на комплекса, поради множеството неправилно паркирали автомобили, възпрепятстващи движението по иначе двупосочната улица? Прилагам снимки (№6, №7 и №8), визуализиращи ежедневната ситуация по единствената улица, водеща към двата комплекса. Придвижването по нея е допълнително утежнено освен от неправилно паркираните автомобили, а и от липсата на джобове за контейнерите за смет, които към момента са разположени върху пътното платно.

В заключение:

По стара българска традиция, мерки се взимат винаги след като се случи инцидент. В светлината на събитието от 15.04.2018г. (случаят с десетте унищожени коли) , смятате ли, че е уместно институциите, които представлявате да се задействат в името на това да се предотврати повторен подобен инцидент, при който вече може и да има жертви? Нашето мнение, че ако се случи такава трагедия, пряка и поименна отговорност носите вие! 

Благодарим за отделеното време и внимание. Над 3000 живущи в гореспоменатите два съседни комплекса очакват вашите конкретни отговори.