Оперната прима Райна Кабаиванска празнува рожден ден на днешния 15 декември. Родена през 1934 година в Бургас, тя се нарежда сред най-значимите сопранови гласове в света през втората половина на XX век.

От малка започва да свири на пиано и да пее в Детски хор „Бодра смяна“. Завършва оперно пеене и пиано в Държавната консерватория "Панчо Владигеров". Печели стипендия за специализация и заминава за Италия през 1958 г.

Бележи грандиозни успехи в изявите си на световните музикални сцени, които и донасят световна слава. Пее в операта „Ла Скала“, Милано, която е сред най-престижните световни оперни театри. Звезда е на нюйоркската Метрополитън опера, Виенската опера, Арена ди Верона, Болшой театър, Ковънт Гардън, Карнеги хол.

Преподавател е в музикална академия в Италия и в майсторски класове в НБУ.

Голяма част от приходите от концертите Райна Кабаиванска дарява за стипендии за млади музикални таланти. Талантливата българка основава и фонд „Райна Кабаиванска“, който отпуска стипендии за млади български таланти.

За своята бляскава кариера има редица награди и отличия, след които Кавалер на Ордена на Италия, музикант на годината и най-популярна личност на Италия.

TrafficNewS.bg честити рождения ден на оперната прима и й пожелава здраве и творческо вдъхновение. 

снимки: Булфото

TrafficNewS.bg