Мощна офанзива по пловдивските булеварди. Общината впрегна цялата си снегопочистваща мощ по основните булеварди и улици в Пловдив. Вътрешнокварталните… ще чакат.

Читателите ни бяха раздвоени в мненията си, дали градът се чисти адекватно, или пак ни изненада снегът.

Още от ранни зори валят сигнали, че  малките пътища в крайните квартали са покрити със сняг, заледени и снегорин не е влизал.

„Едва излязох тази сутрин.Колата се пързаляше и боксуваше”, пише пловдивчанка, живееща до гара Филипово в Кършияка.

„Ако някой знае почистена улица в Пловдив - да напише, защото от сутринта съм по улиците и все нямам късмет да видя снегорина”, пише пловдивчанин.

„Още не могат да изчистят улиците и то главните артерии. Да не говорим за малките улички”, съобщава друг наш читател.

„Трактори се виждаха тук там, но виждаш ли, те всички бяха тръгнали да вършат работа някъде другаде или се връщаха от свършена работа и за това се движеха с вдигнати гребла. Явно и тази година не успяхме да "хванем" снежинките още във въздуха”, разказва Тихомир.  

"В Пловдив няма нито един почистен булевард, нито един тротоар! Няма и машини, който да извършват тази дейност, дори химия не се хвърля по пътищатата. Просто е някакъв ужас! Трудно е предвижването с кола, трудно е пеша".

Не липсваха и сигнали обаче, че силно присъствие на машини по булевардите. Най-впечатляващи бяха снимките на младо момиче, на които се виждат как едновременно 7 трактора ринат снега по булевард „Източен”.

„ Мощно чистене на булевард „България”. Тракторите са и в двете посоки”;

„7 снегорина са на „Източен”! Чистят здраво”;

" Чистят с бързи темпове, но не могат да смогнат на сипещия се сняг, който се труп бързо";

Появиха се и забавни коментари на жители на жилищен район Тракия. Пловдивчанин е категоричен, че ако не се почистят скоро улиците, ще се наложи да вади ските, за да се придвижи.

По информация на дружеството, отговарящо за почистването, над 55 снегорина и над 400 жени ръчен труд чистят града. Приоритет са най-натоварените пътни артерии. И към този момент сняг продължава да вали в града под тепетата. Машините обработват единствено булевардите, а след спиране на валежите ще влязат и в крайните улици. Това ще стане най-рано утре следобед, когато се очаква снега да спре.

Още от вчера на някои улица се е разпръсквало калциев хлорид против замръзване.