Два пъти по-мръсен въздух дишат в Смолян, Плевен, Пловдив и Кърджали. Освен гъстата мъгла, причина за замърсяването е и битовото отопление, съобщи BTV.

В последните 24 часа хората в София, Перник и Благоевград са дишали три пъти по-мръсен въздух. Една от причините е гъстата мъгла, която задържа по-дълго във въздуха вредните за здравето ни вещества.

„За последното денонощие са регистрирани превишения на нормата за фини прахови частици в 18 автоматични измервателни станции в 13 населени места”, каза Тодорка Петкова, главен експерт „Мониторинг на въздуха”.

Едно от тях е Смолян. Там въздухът се замърсява и от отоплението на дърва и въглища. Роза Узунова винаги се отоплява на дърва, но вече знае как да не замърсява въздуха - купува си ги още напролет.

Точно това съветват и от екоминистерството. „Сухите дърва могат да намалят емисиите до около 40 процента. Другата възможност е да се използват висококалорични въглища, защото те съдържат по-малко сяра и поради тази причина се отделят по-малко вредни вещества във въздуха. Има нещо, което у нас е трудно да се направи, но се прави в други държави - контролира се състоянието на комините”, каза Иван Ангелов от МОСВ.

От екоминистерството напомнят още, че няма европейска директива, която да налага забрана за отоплението с дърва и въглища от 2016-та година.

Още новини ТУК

TNS.bg