Окръжният съд в Пловдив осъди условно 32-годишната Златка Ръжева, която блъсна и уби моториста Димитър Смолецов в ЖР Тракия през септември 2018. Магистратите определиха наказание 1 година и 10 месеца лишаване от свобода, отложени с 4 години изпитателен, като Ръжева ще бъде лишена от книжка за срок от 4 години и ще заплати разноските по делото в размер на близо 1800 лева. 

Подсъдимата призна всички обстоятелства по кървавия инцидент, затова делото бе разгледано по съкратената процедура. Припомняме, че катастрофата стана на кръстовището между ул. „Шипка“ и ул. „Съединение“, когато Ръжева зад волана на джипа си отне предимство и блъсна моторист, движещ се с превишена скорост.

По време на днешното заседание, Ръжева изрази разкаяние за случилото се, като по време на цялото заседание тя плачеше неутешимо. Оказа се, че преди 2 дни огромна трагедията е сполетяла семейството ѝ - съпругът ѝ е починал, което допълнително разгаряше мъката на жената. 

Двете дъщери на починалия моторист Димитър Смолецов също бяха в залата. 29-годишната Илияна и 28-годишната Добринка бяха конституирани като частни обвинители, но и двете бяха толкова разстроени, че едва говореха по време на изслушването и не успяха да сдържат сълзите си. Те поискаха ефективна присъда в размер на 2 години за Ръжева, но прокуратурата поиска условна присъда под минимума, поради превес на смекчаващите вината обстоятелства. Ръжева не е осъждана, с чисто криминално минало е, има две деца на 15 и 11 години, за които трябва да се грижи, оттук нататък сама. Фактът, че Димитър е карал с превишена скорост - 77 км/ч, също натежа в полза на шофьорката. 

Защитата на Ръжева в лицето на адвокат Васил Василев също поиска от магистратите условна присъда в минималния размер, което беше уважено от съда. При инцидентът, довел до трагичната смърт на Димитър, водачката е наручила по два параграфа закона за движение по пътищата, а именно отнела е предимство при ляв завой и не е се е съобразила с пътната обстановка, поради което е причинила смърт по непредпазливост. 

Задържаха за 24 часа шофьорката на джипа, убил моториста в Тракия СНИМКИ53-годишният Митко загина намясто при тежкия инцидент в Тракия