Д-р Станислав Вълканов е специалист уролог, управител на УМБАЛ „Каспела” в Пловдив. Завършва Медицински университет – Пловдив, като още от студентските години интересите му са насочени изцяло в областта на урологията. През 2017 г. защитава дисертационен труд на тема „Уретерореноскопия съчетана с Holmium –Yag лазерна литотрипсия за лечение на уретерни камъни”.

Има богат опит в лечението на бъбречно-каменната болест, като в годините е посещавал множество международни конгреси. Член е на българската, европейската и американската асоциация по урология, както и преподавател по урология в Медицински университет - Пловдив.

- Д-р Вълканов, камъните в бъбреците може да „кротуват” с години и човек дори да не подозира, че ги има. Кои са първите симптоми на заболяването?

- Най-често пациентите свързват камъните в бъбреците със силна болка в кръста, но в действителност симптомите могат да бъдат разнообразни – от липсваща до много силна болка (бъбречна криза). Това обаче зависи от редица фактори като размер, форма и локализация на камъка. Например камъните в бъбрека обикновено не предизвикват оплаквания, или, ако ги има, те са слаби. Понякога може да се появи и кръв в урината. По-силна болка предизвикват малките камъни, когато попаднат в уретера, защото запушват бъбрека, урината не може да изтича, налягането се повишава и нервните окончания реагират. 

- Каква е причината организмът ни да образува камъни?

- Причините за образуване на камъни в бъбрека не са напълно известни. Те са различни и затова заболяването се смята като полиетиологично (многопричинно).

Факторите  могат да бъдат както вътрешни (на организма ), така и външни (на околната среда). Към вътрешните спада хиперкалциурията – повишено количество на калций в урината. Причина за това могат да бъдат различни заболявания на червата, повишено отделяне на калций от костите при заболявания на ендокринната и костната система, както и прием на храни с високо калциево съдържание.

Околната среда, в която живеем, също допринася за образуването на камъни. Високите температури през лятото например водят до обезводняване на организма, при което се повишава концентрацията на урината и кристализиране на солите. Ето защо е важно да приемаме много течности. Режимът на хранене също е от значение. Обилното и еднообразно хранене претоварва организма с вещества, които трябва да се елиминират с урината.

- Широко разпространено схващане е, че бирата е добра профилактика. Някои лекари обаче я отричат с мотива, че тя все пак е алкохол. Какво е Вашето мнение?

- Това, че бирата е добра профилактика срещу бъбречно-каменната болест, е мит, който съществува от много време и може би на голяма част от мъжете им се иска да вярват в него. Но истината е, че бирата е едновременно алкохолна и газирана напитка, която не е най-добрият избор за лечение и профилактика на проблема. Факт е, че Германия е една от водещите държави в консумацията на бира и едновременно с това заема челно място при пациенти, страдащи от бъбречно-каменна болест.

- Какъв е съветът Ви за превенция на камъните – кои храни и напитки могат да ни помогнат?

- Всички напитки са позволени, като единствено не се препоръчват газираните и алкохолните. Добър вариант е водите, които пием, да са разнообразни (трапезна, минерална, изворна). Относно храните е препоръчително да се ограничи консумацията на месо и млечни продукти. Съответно да се увеличи приема на растителните храни и тези с високо съдържание на течности.

-  Колко често е добре да посещаваме уролог за профилактични прегледи? 

- Говорейки за бъбречно- каменната болест, е достатъчно веднъж годишно да се прави профилактичен преглед с ехография при уролог с цел да се оцени състоянието на бъбреците и пикочните пътища и да се провери евентуалното наличие на камъни в тях.

-  Какво е съвременното лечение на камъните в бъбреците?

- Най-доброто лечение на камъните в бъбреците и пикочните пътища е своевременната профилактика. Колкото в по-ранен етап се диагностицира един камък, толкова по-бързо, лесно и ефективно е неговото лечение.

Терапевтичният подход може да бъде само медикаментозен или комбинирано медикаментозен  и оперативен. Това зависи от разположението, големината на камъка и последствията, които е нанесъл на бъбрека, респективно – на организма. Ако говорим за съвременно оперативно лечение на камъните в бъбреците и уретера, най-често и най-успешно прилагаме три метода.

Екстракорпорална литотрипсия (SWL) е извънтелесно разбиване на камъни по пикочните пътища посредством електромагнитни вълни. Тази методика е минимално инвазивна, може да се направи амбулаторно и е показана при камъни с по-малка плътност и по-малък размер - до 2 см.

Уретерореноскопия с лазерна литотрипсия (URS/RIRS) – методът е по-инвазивен от предишния, но с висок процент на успеваемост и безопасност при камъни в уретера и бъбреците. При него под анестезия се преминава през естествените пикочни пътища, без да се правят допълнителни разрези. Може да се достигне до камъни във всяка една част на уретера или бъбрека с големина до около 3 см и те да бъдат разпрашени на малки, фини частици с помощта на лазерна сонда.

Миниперкутанна литолапаксия, комбинирана с лазерна литотрипсия (miniPNL)  – този метод е специализиран за разбиване на камъни в бъбреците с размер над 2 см или с локализация в долна група чашки на бъбреците. Извършва се под рентгенов контрол с минимален разрез в лумбалната област, като се достига до бъбрека с помощта на много фин инструмент с диаметър около 1 см и половина. Разбива се камъкът и се изсмукват парченцата с помощта на вакуум ефект или активна аспирация.

Всички споменати методи дават възможност за бързо възстановяване след операцията и кратък престой в болничното заведение.

-  Какви са възможните усложнения, ако не обърнем нужното внимание и не потърсим навреме лекарска помощ?

 - Усложненията могат да бъдат най-разнообразни, но нас, уролозите, най-много ни притеснява запушването на бъбрека от камъни, което може да доведе до временна загуба на функцията на бъбрека, инфекция по пикочните пътища и в някои случаи до загуба на самия бъбрек или дори смърт. Моята препоръка е при бъбречна криза задължително по възможност да се извърши ехографско изследване и проблемът да бъде проследен във времето до изпикаването или елиминирането на камъка. Изчезването на болката не означава, че проблемът е решен.