Младежкият център на Пловдив получи престижен „Знак за качество” от Съвета на Европа на церемония днес. Директорът на Европейския младежки център в Будапеща и координатор на програмата Гордана Бержан пристигна под тепетата специално за събитието. Тя връчи знака с уточнението, че такова признание не се дава случайно и че екипът на Младежкия център е минал през сериозен мониторинг.

„Пловдивският Младежки център кандидатства за знака още през 2016 г., а екипът ни посети града през 2017 г. За да заслужи  признанието, екипът е покрил 16 основни критерия и 44 подкритерия.  Тук се прилагат младежки политики, поощрява се участието на младите хора и възможностите им за кариерно развитие. Това са все ключови приоритети на Съвета на Европа. Целта ни е да активизираме младите хора да участват в демократичните процеси, като се уважават техните права, независимо от пол, етнически и социален произход, сексуална ориентация, религиозна или културна принадлежност“, уточни Гордана Бержан.  Тя подчерта, че центърът под тепетата изпълнява своята основна мисия – възможности за образование, социално влияние, политики, насочени към младежта, развитието на знания и внедряването на иновации.

Програмата на Съвета на Европа за подпомагане на подобни центрове е с дългогодишен обхват и все повече държави търсят партньорство с институцията, за да работят по подобни проекти.

Бержан връчи знака на заместник-кмета Георги Титюков и директора на центъра  Димитрия Андонова.  Празника уважиха заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, кметът на район Западен Димитър Колев, на район Тракия Костадин Димитров, общински съветници, директори на общински предприятия, гости от младежките центрове от Добрич, Враца и Стара Загора.

„Това е едно желано място за посещение както от младежите в града, така и на тези от региона. Досега е свършена много работа и с подкрепата на община Пловдив, която финансира изграждането на спортните зони и детската площадка в непосредствена близост. Тепърва обаче ни очаква много работа, защото „Знак за качество” получаваме до 2020 г.”, каза зам.-кметът Георги Титюков.

 „Вече сме част от международната мрежа на младежките центрове и имаме международно признание“, допълни директорът Димитрия Андонова.  Тя посочи, че в центъра постоянно се работи с младежи от пловдивските училища, а през летните месеци до 15 септември учебните зали и спортната зона ще бъдат предоставени на  три занимални за деца, които се организират от три спортни клуба.

Церемонията по монтирането на „Знак за качество” на фасадата на сградата премина под звуците на спортен празник, който вървеше на метри на спортното игрище. Докато се поздравяваха официалните гости, младите спортисти се хванаха на традиционно българско хоро.