Те не могат да скрият сълзите в очите си. И не искат. Сблъсквали са се с много трагедии, но този път болката им е толкова голяма, че не ги интересува как изглеждат в очите на околните. Така колегите, приятелите и близките на спецполицая Тошко Малев посрещнаха вестта за внезапната му смърт. Малев е служител на МВР от 25 години. Той издъхна снощи по време на тренировка на Гребната база. Отдавна е можел да се пенсионира и да живее спокойно и сигурно. Вместо това обаче той е избрал да бъде в първите редици на всички горещи точки.

През последните дни от живота си Малев е в отпуск. Въпреки това не спира да тренира и почти не минава ден, в който да не се отбие в базата на Специализираните полицейски сили, където е началник група. Полицаят е на 58 години , но физическата му форма може да засрами доста от младите колеги в пловдивската дирекция. Не пуши, не близва алкохол. Сам води тренировките на служителите в сектора и никога не се предава. Показателите от тестовете, през които ежегодно минават полицаите, са перфектни. Затова и внезапната му смърт е шок за всички.

Полицаят е истинска легенда не само в пловдивската полиция, но и сред полицаите в цялата страна. Той е на барикадата при сблъсъците в Катуница, при етническия конфликт в Правище, при безредици в Столипиново и Шекер махала. Участва в задържането на бандата на касоразбивача Петър Николов-  Пашката при обира на чейнч бюро на Гроздовия пазар , при ареста на наркотрафиканта Будимир Куйович, и при акцията „Хиените“,  в която бе разбита организирана банда за кражба на луксозни джипове БМВ Х5.

„Тошко Малев бе служител, на когото винаги съм разчитал и съм вярвал безрезервно. Той имаше огромен авторитет както сред колегите си, така и сред футболните фенове. Той е един от основните фактори, заради които през последните година в Пловдив е спокойно и рядко има сблъсъци на футболните агитки. Малев винаги бе в първите редици. Даваше пример и едновременно с това поемаше отговорност. Никога не се е крил зад гърба на подчинените си- напротив – защитаваше ги в трудни ситуации“ коментира за TrafficNews.bg бившият директор на пловдивската полиция Ангел Рангелов.

„Малев беше точно този полицай, когото хората искат да виждат- честен, безкомпромисен , с висок боен дух и в същото време никога не е злоупотребявал с позицията, на която е бил. Беше в невероятна физическа форма, която поддържаше ежедневно. Затова трагедията  ни шокира“ каза Илиян Йорданов, който също оглавяваше областната дирекция.

„Тошко Малев беше пример за всички колеги, особено за по-младите. Беше неформален лидер на поделението за борба с масовите безредици. Винаги сме го изпращали в най- горещите точки- задържане на опасен престъпник или при масови безредици. Имаше изключително професионално отношение към работата си и изискваше такова от служителите. Благодарение на ежедневните тренировки и плановете, които той прилагаше, в пловдивското поделение не са били допускани провали, не са пострадали задържани лица или самите полицаи. Искрени съболезнования към семейството му за ненавременната загуба“ заяви Тодор Чонов, който бе начело на пловдивската полиция до 2013 година.

„Изключителен професионалист! От както той се зае с организацията по охрана на мачовете по стадиона почти нямаше инцидент. Това се дължеше най –вече на факта, че той не спираше да комуникира с феновете и обръщаше внимание на най-малкия детайл”, заяви един от феновете на  Ботев, който пряко е ангажиран с организацията на фенклуба. Той разказа още, че в последните години Малев не е присъствал само на един мач, в който бе и единствения по-сериозен инцидент между фенове – между Ботев и Левски на Колежа, когато от двете страни летяха седалки и бомби. „На прословутия финал в Бургас между Ботев и Лудогорец, ако не беше Малев щеше да стане страшно. Само с думи той успя да укроти афектираните момчета на трибуните. Не помня някога той да е вадил палка или да е давал подобно нареждане. От снощи се чух с много хора заради трагичния инцидент, нямаше човек, който да не каже добра дума за него”, каза още фена на Ботев, пожелал анонимност.

 „Жалко е, че Пловдив загуби един голям професионалист, но най- вече голям човек. Винаги се е опитвал да реши нещата първо с разговори и да избегне всякакви провокации и използване на сила”, заяви Велин Терзиев – Нежния от фенклуба на Локомотив. Той разказа, как Тодор Малев е предотвратил сериозно кръвопролитие на прекратеното дерби между Локо и Ботев. Тогава от София е имало нареждане към пловдивската полиция да влязат в сектора да арестуват всички, които хвърлят бомби. Малев веднага е отишъл при Терзиев и другите фактори във фенклуба на Локо и е успял да го убеди да прекратят мятането на бомби , за да не се стигне до влизане на полицията в сектора. Това бил само един от много примери, когато полицаят е успял да предотврати инциденти с „черно-белите” фенове.

Постът  във Фейсбук пловдивския полицай Даньо Янчев,  познавал и работил с Малев , може би най-добре изразява настроението сред състава. Публикуваме го с негово съгласие:

Отвъд линията, от страната, където за хората се говори или добро, или нищо, много могат да се намерят от онези, за които тъй или иначе не се казва нищо. Там така е по-лесно, отколкото да лицемерничиш добро. От тук обаче, отсам чертата, трудно ще намериш човек, за когото да се говори само добро. И да няма казване на "нищо". Толкова повече, че един от тях, от тия трудно откриваеми хора, беше и един от нас.

Верен поборник за справедливост и сам справедлив; непреклонен страж; неуморим, винаги на пост...

И трябваше да дойде днес, та да си спомним, че щитът за онеправданите най-много тежи на щитоносеца. Че ратникът на правдата въздава в служба на други, късайки от своето и от себе си тъй много, че даваното свършва изведнъж...

Яде ни. Гризе ни отвътре тая тъй обична и тъй проклета наша служба, къса ни и ни ръфа, уж без да си личи. Уж нищо не се променя, а животецът ти дваж по-бързо изтича. И от тебе не, от близките ти най-много взема, щото да не остане време да ги прегърнеш. Или пък да не оставиш време на тях...

Затова вървете! Идете при близките си и обичните си, прегърнете ги и претеглете колко точно е пуста и колко ни е мила службата, нашата, избраната. И давайте на близките си повече, още повече, защото ни е мила тая служба, винаги повече мила, отколкото ненавистна! Дето ни изгризва по малко с всяко вдишване, докато и нашите сърца, раздали вече всичко, спрат. А от нас останат сенки и прах...

Да ти е светъл пътят, другарю Малев! Поклон!

 

Погребението на Тодор Малев ще бъде утре в 11 часа на Рогошко шосе.

TrafficNews.bg изказва съболезнования на семейството и близките на Малев.

Снимка: Трибуна Пловдив

Парашкева Иванова,  Благовест Андонов,TrafficNews.bg