Йордан Пенев, който преди три дни  налетя с брадва на курсанти от военния университет, се оправда, че е бил провокиран и затова си е изпуснал нервите. Това стана по време на заседанието на Районния съд в Казанлък, който  остави за постоянно в ареста 32-годишния ром.

Пенев е обвинен за това, че на 13 януари на път І-6 е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е извършено при управление на моторно превозно средство и се отличава с изключителна дързост. Той е нанесъл удари с брадва по предното панорамно стъкло и предния капак на лек автомобил, управляван от 20-годишен младеж, съобщиха от прокуратурата.

Йордан Пенев е признал вината си. Пред журналистите в съдебната зала той разказа своята версия за случилото се.

 "Дал съм обяснения. Мисля, че е достатъчно. Пречеха на движението на жена ми. Отнемаха предимство, показваха средни пръсти. Това беше цялата причина. Не съм посягал на хората. Ударих колата и си тръгнах. Бях пил, но не съм шофирал. Съжалявам, но...при свършен факт", допълни 32-годишният мъж. Съпругата му също каза, че тя е шофирала колата. 

"Започнаха да ни присвяткват. Те първи започнаха, това мога да кажа. Шофирах с нормална скорост 70-80 км/ч.", допълни тя, като обясни, че са носили брадвата за лични нужди.


По делото до момента са извършени разпити на свидетели, събрани са писмени доказателства и производството ще приключи в най-кратки срокове, допълниха от държавното обвинение.

Съдът прие, че се касае за висока степен на обществена опасност на деянието и на извършителя му, който е многократно осъждан. Йордан Пенев има пет присъди за престъпления против собствеността, като е изтърпял наказание „лишаване от свобода“ от една година и един месец по последното си осъждане през януари 2013 г., т.е. реалната опасност да извърши и друго престъпление е налице. Доказателствата по делото сочат, че обвиняемият не пребивава на постоянния си адрес, от което следва извода, че може на се укрие от наказателно преследване.

За това престъпление, законът предвижда наказание „лишаване от свобода” до 5 години и лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност. Определението на Районния съд в Казанлък подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Стара Загора.

Снимка: bTV Media Group