Масов протест готвят работещите в МБАЛ „Св. Мина”. Лекари, сестри и санитари ще излязат в петък пред сградата на Община Пловдив с искане за увеличение на работните им заплати. Протестът е организиран от двата синдиката в лечебното заведение на КТ „Подкрепа” и КНСБ, а хората в бели престилки настояват да се срещнат с кмета Иван Тотев.

Ако исканията им не бъдат чути, има реална опасност бившата Втора градска да остане без персонал. Припомняме, че преди две седмици близо 40 медицински сестри от трите основни отделения на болницата – хирургия, кардиология и детското отделение, подадоха едномесечно предизвестие за напускане на работа заради ниските възнаграждения. След увеличаването на минималната работна заплата от ръководството на лечебното заведение са предложили увеличаване на заплатите на сестрите от 540 на 600 лева. Така заплатата им почти се изравнява с тази на санитарите, която става 560 лева.  Медицинските сестри настояват за заплата от 700 лева. От болницата обаче обясниха, че тази сума е непосилна в рамките на парите, които лечебното заведение получава от Здравната каса. Управителят на МБАЛ „Св. Мина” д-р Генади Странджев пък посочи, че се надява да получи съдействие от Община Пловдив, която е принципал на лечебното заведение.

Пловдивски медицински сестри от три отделения подадоха колективна оставкаПричината са ниските им заплати от 600 лева в МБАЛ “Св. Мина“

„Основата цел на протеста в петък е среща с кмета на града Иван Тотев, по време на която работещите в болницата да поставят своите проблеми. А най-сериозният от тях е ниското възнаграждение не персонала, особено на медицинските сестри. Реално с това заплащане, което е малко над минималната работна заплата, медицинските сестри изпадат в правен абсурд. Тъй като имаме браншово договаряне, подписано на ниво министерство, в което е определено прагът за медицинските сестри да бъде 900 лева”, посочи пред TrafficNews.bg Атанас Кръстев, председател на Синдикалния регионален съюз на КТ "Подкрепа" Пловдив.

Той допълни, че ако медицинските сестри напуснат след изтичане на едномесечното предизвестие, МБАЛ „Св. Мина” няма да може да функционира. Затова ще направят всичко възможно, така че синдикалните организации да договорят с Община Пловдив система, гарантираща увеличение на доходите. В какъв размер ще бъде това увеличение, е въпрос на финансови възможности.