Крематориумът в Пловдив вече е факт. От близо една седмица,  съоръжението, в което ще се изгарят тленните останки на покойниците, вече функционира. Първите клиенти вече са факт, като едни от най-големите траурни агенции вече са включили обекта в ценовата си листа, видя репортер на TrafficNews. 

Крематориумът се намира на Рогошко шосе, на близо 2 километра след Гробищния парк.

Сагата със строежа продължи близо 6 години. Проектът бе изготвен през 2013 година. Това бе стартирана и документалната процедура по изграждането му, както и бе проведено обществено проучване сред пловдивчани. През 2016 бе дадена зелена светлина на проекта и започна строителство. Така до преди месец, когато крематориумът бе изцяло завършен.

„Успяхме да се преборим с цялата бюрокрация. Още през 2016 година, когато бе дадено разрешение за строеж, бяха необходими всекидневни срещи с институции, вадене на разрешения и прочие. Идеята ни бе още през 2017 година да пуснем съоръжението в експлоатация, но документално бяхме забавени”, разказа пред наш репортер собственикът Калин Послаников,

Инвестицията по думите му е за над 3 милиона лева, а теренът, върху който е изграден крематориумът, е наследствен.

„Съоръжението е оборудвано с две газови пещи. Температурата в тях е от 800 до над 1000 градуса.  Проектът е дело на архитект Димитър Недевски и е съобразен  с всички европейски изисквания за крематориум. От комина с височина 12 метра няма да излизат дим и миризми, а само малко пара, която веднага ще се разтваря в атмосферата. Средната продължителност на една кремация е около 70 минути”, допълва собственикът.

Той разказа още, че от началото на седмицата в крематориумът вече са извършени няколко от предлаганите услуги.

„Започнахме с по 6 кремации на ден, като целта ни е да достигнем до 10 такива на ден. Капацитетът на работа е до 16 процедури на ден. Освен самото изгаряне, предлагаме и престой в хладилна камера, както и урна по избор на семейството. Трябва да подчертая, че ние не сме траурна агенция и не предлагаме допълнителни услуги по опелото”, каза Послаников.

Според плана, капацитетът на крематориума ще е 1500-3000 кремации годишно. По предварителен разчет, услугата за гражданите ще е по-евтина от тарифата на софийския крематориум, който засега е единствен в страната. Освен това пловдивчани, а и хора от близките градове ще спестят пари за транспорт до столицата.

„Според предварителни данни много от хората в Южна България ще пристигат в Пловдив, тъй като така ще спестят разходи за транспорт, хладилни камери и време. Предлаганите цени от нас са еквивалентни с тези на софийския крематориум. Сумата е 366 лева, като в нея се включва урната и 24 часов престой на покойникът”, заяви още Калин Послаников, като добави, че тази услуга става все по-предпочитана у нас. По последни данни, броят на кремациите у нас са се увеличили с над 1000 на години.

„В Пловдив 20% от покойниците се кремират, като един от проблемите е липса на гробни места. По закон до 8 години един гроб не може да бъде отварян. При кремацията не е така. Ако бъде полагана урна в гроб, то се изравя само 60 сантиметра. Има и плочи, в които се зазидват тленните останки, и се намират във всеки един гробищен парк. Очаква се съвсем скоро да започне изграждането на такова съоръжение и във Варна”, завърши Послаников.

Едни от големите агенции под тепетата също започнаха предлагането на услугата за кремация и в пловдивския крематориум. Цените разбира се са значително по-евтини с тези в София. Сравнявайки ценовата листа на фирмите разлики няма, а една подобна церемония възлиза между 700 и 800 лева.