Контейнерите по улица “Иван Вазов“ в Пловдив вече са с монтирани датчици, които отчитат и подават информация до почистващата фирма за това колко са пълни.

Иновативното приложение донесе на Пловдив приза „Най-иновативна община“ на Асоциацията на Българските градове и региони, съобщи Радио Пловдив.

„Точната информация ни дава възможност за гъвкави решения, така че ако някой контейнер отново се напълни след обслужването му по график, да реагираме своевременно“, коментира директорът на „Чистота“ Иван Стоянов.

Подобни устройства предстои ще бъдат монтирани и върху първите подземни контейнери в Пловдив, които в момента се изграждат на ул. „Отец Паисий“. За удобство на гражданите там се предвижда да бъдат поставени и червени и зелени светодиоди, по които да се ориентират за свободния капацитет на съдовете за смет. 

Националният приз „Най-иновативна община“ бе присъден на Община Пловдив и за постижения в  дигитализацията на учебния процес и за свободнити точки за достъп до интернет в градските паркове.