Топъл празник, пълен с усмивки и настроение, посред студена зима - това бе вчерашният ден в Дома за възрастни хора с увреждания в Пловдив. Дамите за пореден път посрещнаха свои стари приятели - доброволците от Българския червен кръст, които ежегодно ги посещават в навечерието на Коледните празници. С тяхна помощ и участие жените изпълниха популярни коледни песни, разказаха интересни истории и разнообразиха ежедневието си, позволявайки на Коледния дух да се промъкне между стените на дома. 

За музикалния съпровод се погрижи Радостина Иванова, която очарова дамите с изпълненията си на цигулка. Самите те ентусиазирано припяваха текстовете на "Тиха нощ, свята нощ" и "Jingle Bells" и аплодираха изпълнението на " Ave Maria". Сред най-активните в разговорите бе "бялата лястовица" на дома - Елена Даскалова от Асеновград, която рецитира свои любими произведения. Поетесата разказа на връстничките си за творческия си път и за годините, в които близките й хора никак не я поощрявали да пише стихове. 

"Трябва да призная, че не бях отличничка, бях даже слаба ученичка. Но пък учителите ме търсеха, най-вече учителят по литература. Него не го разочаровах!", припомни си ученическите години Елена, "Майка ми бе военнослужеща, а да пиша стихове за нея бе престъпления", разказва още тя. Даскалова си спомни за дните, в които не е имала достъп до семейната библиотека, а родителите й очаквали да бъде по-фокусирана в училище, а не в творчеството си. По-голяма свобода усетила, след като се омъжила. "Тогава носех в себе си цяла чанта ръкописи", спомня си тя.

 

Както вече сме разказвали, 87-годишната дама е душата на компанията, вечно усмихната, с несломим дух и енергия. Богат обществен живот, множество участия в организации с общественополезна дейност бележат целия й житейски път.

Чаровната асеновградчанка наскоро представи втората си стихосбирка „Стихове по залез“. Книгата бе и сред темите по време вчерашната среща с БЧК, като Елена не пропусна да напише посвещение на доброволците от организацията. От своя страна, те дариха купчина книги на възрастните дами и обещаха, че ще се виждат по-често. 

"Човек има нужда от внимание, да понахрани душата с хубав стих или нежна музика, без значение дали е официален празник. Истинските приятели са приятели тогава, когато човек няма нужда от помощ, а от блага дума и приятна раздумка, за да се почувства значим", споделиха от Червения кръст с възрастните дами. В края на срещата те се почерпиха с питка и лакомства, донесени от доброволците. 

Посещението в Дома за възрастни хора бе част от предпразничните инициативи на БЧК. Както всяка година, вниманието през месец декември е насочено към деца, възрастни и самотно живеещи хора. Преди дни директорката Таня Георгиева съобщи пред наш репортер, че всички кампании са традиционни, а най-важната цел е да бъде оказана помощ на хора, изпаднали в нужда.