Традиционното кафе на толерантността в Пловдив, което е пето, събра отново представители на различни религии в Джумая джамия в Пловдив. В срещата, която е символ на разбирателство и мирно съжителство, се включиха Главният мюфтия Мустафа Хаджи, кметът на Пловдив Иван Тотев, председателят на Общинския съвет на града Савина Петкова, консулът на Турция в Пловдив Хюсейин Ергани и представители на различни етноси и религии. Домакин на срещата бе Ахмед Пехливан, председател на джамийското настоятелство и член на Фондация "Заедно".

Главният мюфтия Мустафа Хаджи изрази своето удоволствие и чест да е в Пловдив – Европейската столица на културата. "Ние всяка година на тази дата сядаме на една маса да пием кафе – хора, които имат различни мнения и виждания. Но фактите показват, че когато има желание и намерение да живеем заедно – това може да се постигне", заяви Мустафа Хаджи.

Пловдив е прекрасен град, който дава пример за това как хилядолетия може да живеем заедно. Когато сме заедно, правим прекрасни неща за града, за всяка една общност и за България. Духът на толерантността в Пловдив може да бъде даван за пример на много други държави, заяви кметът Иван Тотев и благодари за поканата.

За първи път турската общност отправи покана за Кафе на толерантността през 2015 г. по повод годишнината от вандалския акт над джамията в центъра на Пловдив. Турският ритуал в пиенето на кафе е знак за дългогодишно приятелство.

Снимки: Община Пловдив