Във вчерашна публикация на TrafficNews ви разказахме как италиански турист остана разочарован след посещението си в Европейската столица на културата в началото на месеца. Писмото на Сандро Паломбиери бе разпространено до пловдивски медии с препратка до министрите на културата и туризма, до кмета на Пловдив Иван Тотев, заместник-кмета по култура и туризъм в общината Александър Държиков и други.

Пълна излагация: Италиански турист разочарован от Пловдив… и с правоКак Европейската столица на културата остави горчиви спомени от екскурзията на любопитните посетители

В интервю за TrafficNews Александър Държиков подчерта, че нещата, изнесени в писмото на италианския турист, са доста странни и че това е първият подобен сигнал, откакто той самият е на поста заместник-кмет по култура и туризъм. Веднага след като е получил въпросното писмо, Държиков го препратил до ръководителите на споменатите в него институции - директора Историческия музей Стефан Шивачев, Ангел Янков,  директор на Етнографския музей и директора на ОИ "Старинен Пловдив". Целта е била да се направи проверка и да се изяснят подробности по случая и дали това, което се посочва в оплакването на Паломбиери, в действителност е истина. А именно, че някои музеи не са били отворени за посетители.

В своя отговор до заместник-кмета по култура и туризъм, директорът на Етнографския музей Ангел Янков подчертава, че практиката е всички обекти, които са паметници на културата, да имат поне ден или два почивни в седмицата. В тази насока е дадена дори препоръката от ЮНЕСКО за всички музеи, а дните, в които те не са достъпни за посетители, следва да послужат за съхранение на обектите.

Такъв е установеният ред в повечето подобни културни обекти в световен мащаб. Практиката с почивните дни е позната и сред най-големите музеи по света, като Лувъра в Париж, който е затворен всеки вторник, Музея на американската история във Вашингтон, който също не работи във вторник, Музея на Пикасо в Барселона, чийто почивен ден е понеделник, Националния музей в Токио с почивен ден неделя и Националния антропологичен музей в Мексико, който е затворен в понеделник. Почивните дни на културните институции и музеи не са прецедент. Пропуск на самия италиански турист е, че не е проверил предварително в сайтовете на съответните обекти, които е смятал да посети, какво е работното им време.

Самият Александър Държиков припомни своя лична история от преди година, когато с кмета Иван Тотев са били в Париж, за да представят Малката и Голямата базилика в ЮНЕСКО. В свободното си време около служебните ангажименти те решават да посетят Лувъра. Отивайки в най-големия френски музей, установяват, че той не работи и че по принцип вторник е определен като ден за почивка. Фактът, че предварително не са проверили в информационните сайтове информацията за работното време и почивния ден на културната забележителност, е бил техен пропуск, смята заместник-кметът.

Заместник-кметът по култура и туризъм в Община Пловдив изрази съмнения относно достоверността на писмото, адресирано до пловдивските институции, в което италианецът се възмущава от неработещите музеи.  На свой ред директорът на Историческия музей Стефан Шивачев е направил пълно проучване за случилото се в деня на посещението на туриста. По това време четирите експозиции на музея са били отворени за посещение, което би следвало да компенсира неработния ден на Археологическия и Етнографския музей. В писмото си Сандро Паломбиери посочва, че след като се обадил по телефона, са му върнали отговор, че музеят не работи. Шивачев трърди, че в този ден няма фиксирано обаждане с въпрос на италиански или английски език дали работят експозициите.

Директорът на Историческия музей се съмнява в искреността на италианския турист и поради факта, че той се е обадил в Археологическия музей, който е съседен на Историческия. По думите му, би било по-логично да се опита да посети музея, вместо да търси телефон. На всичкото отгоре, експозициите работят без обедна почивка, изтъква ръководителят. 


"Вярвам в лоялността на д-р Шивачев и че всичко, което той е написал като отговор в писмото, е факт, а това, което италианският турист е посочил в оплакването си, е абсолютно невярно", подчерта Александър Държиков.

Хората, които работят на Античния театър в Пловдив, заявявили, че нямат спомен от посещение на такъв турист. В писмото си италианецът казва, че става дума за четирима служители, които стоели и си говорели на входа на обекта. Според информация на ОИ "Старинен Пловдив" на пропуска работят един или двама служители. Те обаче не могли да си спомнят някой да е отивал при тях и да е вдигал скандал. Интересното в писмото на Сандро до Държиков обаче било, че италианецът цитирал бележка на вратата, на която пишело, че на 1 юли обектът не работи. На 1-ви обаче е имало групи, които са посетили театъра, а доказателство за това са реализираните приходи от посещенията, категоричен е зам.-кметът.

Когато туристът отишъл на Римския стадион, за да гледа прожекцията, капацитетът на залата бил запълнен, тъй като в нея имало група. Затова служителите му предложили да изчака следващата, която била след 40 минути. Дневно на Римския стадион се провеждат 10 прожекции. Италианецът обаче отказал и не пожелал да изчака, а да влезе веднага. Това нямало как да се случи, тъй като всички 30 места в залата са били заети.

Директорът на Старинен Пловдив Йордан Илиев лично провел разговори със служителите си в Стария град. В понеделник работили всички 10 обекта, но такъв човек не е идвал, категоричен е Държиков. Може би единствено в България туристическите информационни центрове работят с удължено работно време до 22:00 часа. "Там е отишъл един господин, който набързо спретнал един скандал. Наредил ги нещо, без те да са разбрали какъв е бил поводът за това нахлуване", допълни зам.-кметът. Кратката визита била в ТИЦ-а до Римския стадион. 

Според  Илиев всички обекти, стопанисвани от института, работят без почивка. "Всички обекти в Стария град работят седем дни в седмицата", подчерта директорът на културния институт, под чието крило са Античният театър и Римският стадион. Служителите там споменавали, че е дошъл посетител, афектиран от факта, че еопитал да посети няколко музея, които обаче не работили във въпросния ден. На италианеца било обяснено, че за да присъства на прожекция, трябва да изчака 40 минути. Тогава той категорично отказал, обидил момичето на касата, като й обяснил, че е глупачка и не разбира нищо, и започнал да задава въпроси защо не работят другите обекти. 


"Като цяло, хронологията на нещата не отговаря съвсем на това, което е описано в писмото", категоричен е Илиев.

Коментарите на заместник-кмета по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков, както и на директора на Старинен Пловдив Йордан Илиев, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: