Проектът, който цели събирането на всички държавни служби в Пловдив, вече е внесен в градската администрация, научи TrafficNews.bg . От Областната управа са входирали промяната на подробния устройствен план на държавния парцел от 4 дка, който се намира в район „Южен”, близо до НАП. Очаква се след промяна на предназначението на имота да се премине към проектиране и търсене на финансиране.

Идеята на областният управител Здравко Димитров е да събере голяма част от държавните звена в нов административен център, към който ще има и кампус за служителите. В момента редица държавни учреждения се намират в частни сгради, за които се плаща наем, а годишната сума е над  750 000 лева.

Един от вариантите е кампуса с офис сградата да бъде построен на обезщетение, но не се изключва и директно финансиране от държавата . За проекта зелена светлина са дали премиерът Бойко Борисов и от министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Три ще са директните ползи от новия комплекс. Освен, че ще се спре плащането на десетки хиляди за наеми на помещения, гражданите ще спестяват време и няма да им се налага да обикалят целия град, за да ходят от едно учреждение в друго.

Апартаментите пък ще станат ведомствени, като това ще е допълнителен стимул към служителите в държавната администрация.