Кметът Иван Тотев представя бюджета на града за тази година. Близо 265 милиона лева е финасовата рамка. Образование, здравеопазване и култура са приоритетните области в бюджета. „Това е най-големия бюджет от 8 години насам”, коментира Иван Тотев пред общинските съветници. 
Той подчерта, че за образование са отделени 89  милиона  423 хиляди лева. Продължава строителството на нови детски градини. „Пловдив вече няма проблеми с липсата на места в детските заведения. Продължаваме да работим в посока осигуряване на достатъчно места в градини по местоживеене”, твърди Тотев. През тази година се отпускат 2 милиона 410п хиляди лева за строителството на нова детска градина в район „Западен” и 200 хиляди лева за проектиране на ЦДГ „Чайка”. 
Малко над 11 милиона лева са средствата за здравеопазване. Ще продължи политиката дивидентите на лечебните заведения да остават в собствените им бюджети за модернизация на техниката и материалната база. Само за един мандат двойно са се увеличили социалните услуги, които Община Пловдив предлага, съобщават от бнр. До лятото на тази година те ще са 55.
Бюджетът за култура е 16 милиона 395 хиляди лева. „Културата е много важна за един град. За самочувствието на гражданите и за начина по който те гледат на града”, коментира Иван Тотев. Той подчерта, че само за кутурни дейности се отделят между 2 и 3 милиона лева. Предвиждат се средства за културните институции и за музеите в града, а също и за ремонт на сгади в Стария град. 

Капиталовата програма на Пловдив, която е предвидена в бюджета на града, е най-мащабната и в нея са залегнали големи и важни обекти. Това заяви още кметът Иван Тотев по време на представянето на проекта на  бюджета на града за тази година. Тя е на стойност близо 75 милиона лева. 

Тази година започва ремонт по булевардите „Руски” и „Коматевско шосе”, а предвидената сума е в размер на 11 милиона 109 хиляди лева. В програмата е включено и проектирането на Голямоконарско шосе, от булевард „Дунав” до землищната граница с Община Марица. Отделените средства са за 95 000 лева. Тази година ще се реконструира и булевард „Васил Априлов”. 3 милиона 217 хиляди лева са отделени за транспортно съоръжение „Скобелева майка”. 

Малко над 2 милиона са средствата за текущ ремонт на улици и благоустрояване, които се извършват от районните администрации със средства от наемите от гаражите. Три милиона 782 хиляди лева се отпускат за текущи ремонти на паважни, тротоарни, калдъръмени, алейни и асфалтови настилки на Пловдив. Още три милиона са заложени за текущи ремонти и преасфалтиране на улици. 

Този  бюджет ще покаже резултатите от цял един мандат, коментира Иван Тотев при представянето на проекта за бюджет за тази година.

Днес стана ясно още, че разходите за обслужане на дълга ез 2015 година, са значително под законовия максимум от 15%. Годишният размер на плащанията по дълга за тази година е в размер на 7 милиона 874 хиляди лева.

Следващият Общински съвет ще може да се гордее с това, което сме направили и да реже ленти на големи обекти, категоричен е Тотев.

Той подчерта, че проекта на бюджет за 2015 година е резултат от четиригодишния мандат и осигурява приемственост.

В момента тече дебат, предстои гласуване на бюджета. Радослава Ташкова от ГЕРБ подчерта, че партията застава твърдо зад кмета Иван Тотев и предложеният бюджет. 

TrafficNews.bg