Централата на Интерпол е анулирала бюлетините за издирване на съпругата и дъщерята на собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев. За това първи се похвали от Белград самият банкер, срещу когото задочно се води дело у нас.  

Съпругата на Василев -Антоанета Василева, беше обявена за издирване по искане на българската прокуратура през май 2017. Тогава тя се закани, че ще даде на съд България в Европейския съд в Страсбург. Дъщерята Радосвета също се сдоби с европейска заповед за арест през август същата година.

Централата на Интерпол е установила, че международните заповеди за арест на двете жени са издадени в нарушение на правилника на организацията, тъй като няма данни за престъпление. Решението е било взето на редовно заседание на Комисията за контрол на информацията към централата на полицейската организация през януари 2019 г., твърди Василев. И определя обвиненията, повдигнати от българската прокуратура срещу съпругата му и дъщеря им, въз основа на които са били издадени бюлетините на Интерпол, като репресия над семейството му.

От прокуратурата реагираха на новината от Интерпол с официално извяление. В него става ясно, че държавното обвинение е уведемено на 13 февруари 2019 г. за  решението на Интерпол за Антоанета и Радосвета Василеви. Веднага прокуратурата е отправила официално възражение до Комисията за контрол на данните при МОКП Интерпол. В него се изразява несъгласие с направените констатации, довели до отмяна на издирването на съпругата и дъщерята на Цветан Василев.

"Изразено е категорично становище, че взетото решение е в противоречие със статута и функциите на Интерпол, защото то се основава на мотиви, свързани с обсъждане на обвиненията по същество, което е правомощие само на наказателен съд. Обвързването на доводите с обвиненията срещу Цветан Василев е неоснователно, защото не е отчетено, че наказателното производство по отношение на него е вече в съдебна фаза, за което Генералния секретариат на Интерпол е уведомен", пише в съобщението на прокуратурата. 

От държавното обвинение категорично възразяват срещу твърдението за наличие на политически мотиви за наказателно преследване, като се поддържа позицията, че всеки опит на Комисията да преценява основателността на обвиненията и да прави правни изводи противоречи на правомощията й и въобще на статута на международната организация.

Заради изброените мотиви прокуратурата настоява за ревизия  на решението на Интерпол и очаква казусът да бъде обсъден в Генералния секретариат на полицейската организация.