Римският стадион в Пловдив е разположен в падината между Сахаттепе и Таксимтепе. Дълъг е близо 250 метра и там са се провеждали разнообразни състезания, както и гладиаторски борби с животни.

Стадионът е бил арена на Питийските, Кендрйските и Александрийските игри, които са били много престижни и в тях са участвали представители от цял свят.

По каменните плочи на Римския стадион в Пловдив са открити надписи, носещи информация за тогавашните атлети и за самите игри.

Стадионът е построен по времето на император Адриан, а останките му са умело запазени и адаптирани към съвременната архитектура на Пловдив. Конструкцията на стадиона е изградена по модел на Делфийския стадион. А по света са останали само 12 стадиона с такава структура

Стадионът в Пловдив е събирал около 30 000 зрители, на които е предлагал жестоки зрелища. Също така, на входа му са открити останки от хидравличен часовник. Засводен вход пък води до подземен коридор, през който се предполага, че са се извеждали животни към арената, за ловните спектакли.

Стадионът в Пловдив е обявен за културна ценност през 1995 година.

TrafficNews.bg