Маршируващ духов оркестър от Матера ще поведе публиката от сцената на площад „Стефан Стамболов” към огромната кула на откриването на Европейска столица на културата, стана ясно по време на днешната пресконференция на Пловдив 2019 и другите културни институции.

Празникът на италианците от „Т’Амброзио” започва от 17:00 часа на 12 януари. Ден по-рано, Пловдив ще кипи от събития, всички, подчинени на откриването. Стартът е на 11 януари с мащабната изложба „Дим. Истории за тютюна” в СКЛАД. Ще има и специално събитие, посветено на 90-годишнината от рождението на големия разказвач Йордан Радичков.

В петък в Драматичния театър, със симултанен превод ще се играе „Евридика в подземния свят”, като още няколко изложби ще се включват в програмата на трите поредни празнични дни.

Ще има специална и специална експозиция, посветена на големия Кольо Карамфилов, както и на пловдивските художници. Едно от интересните събития е експозицията от „Античност към Съвремие” на д-р Георги Трифонов.

На 12 януари, преди официалното откриване, в 16.30 часа на площад Стефан Стамболов ще бъде открита изложбата „Изкуството на свободата  - от Берлинската стена до уличното изкуство” с фрагменти от Берлинската стена и изрисувани автомобили.

През деня ще се включват и други интересни събития, а вечерта ще завърши с огнено шоу на театър „Жар” и „Файъртер”.

В Капана ще има музикална програма и в трите дни, а в „Лъки – дом на киното” ще има филмова програма с БГ и късометражно кино. В неделя ще има и специален подбор от прожекции за най-малките. Детската програма е безплатна.

На 13 януари от 11 до 17 часа в Историческия музей на улица „Ангел Букорещлиев” ще дебютира и „Музейко”.  По-принцип експозицията е в София, като със средствата на модерните технологии се разказват любопитни истории на децата  - как са създадени редица съвременни уреди.

За децата ще има събития  в Народната библиотека, а в Етнографския музей малчуганите ще могат да си направят музикален инструмент.

Празничният маратон ще свърши с предпремиерата на  „Мария от Буенос Айрес”, продукцията на Държавна опера Пловдив.

Очаквайте подробности!

Ето кой ще излезе на светещата футуристична кула за Пловдив 2019 ПРОГРАМАОчаква се грандиозно шоу с гайди, арфи и десетки изпълнители

Грандиозна заря, над 30 000 пловдивчани и 1500 изпълнители за откриването на ЕСКТържествата, които ще струват близо 2 млн. лева, ще продължат 3 дни